Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο “αδειάζει” τον Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα επιταχύνει τις προσπάθειες για τροποποίηση του Συντάγματος, παρά τις ακυρώσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Μόλο που δεν ήταν το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε από τεχνικής πλευράς, είναι ένα πακέτο που εμπεριέχει τον στόχο μας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», τόνισε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους αργά χθες βράδυ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την απόφαση.

«Πιστεύω πως μπορούμε να πούμε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το κυβερνών κόμμα ΑΚ θα ξεκινήσει την εκστρατεία του για το «ναι» υπέρ της τροποποίησης στο δημοψήφισμα μέσα στο μήνα, ή το αργότερο τον Αύγουστο.Η μεταρρύθμιση του Συντάγματος θεωρείται ως η κρισιμώτερη πολιτική δοκιμή για τον Ερντογάν δύο χρόνια πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες για να φέρουν το τουρκικό Σύνταγμα σε αναλογία με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και να διευκολύνουν την πορεία της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως οι αλλαγές αποτελούν πρόσχημα για να θέσει υπό τον έλεγχό του το κυβερνών κόμμα όλους τους θεσμούς του κράτους.

Διαβάστε επίσης: “Ο δρόμος της Τουρκίας στην ΕΕ θα ανοίξει το Σεπτέμβριο”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε