Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Το τελευταίο debate της…Βρετανίας!

Οι τρεις μονομάχοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας στο τελευταίο τους ντιμπέιτ στο BBC. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι τρεις μονομάχοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας στο τελευταίο τους ντιμπέιτ στο BBC. ΦΩΤΟ REUTERS
Η τελευταία τηλεμαχία έγινε χθες βράδυ στη Βρετανία και σίγουρα ο νυν πρωθυπουργός Γκρόρντον Μπράουν δεν ήταν ο κερδισμένος….

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε απόψε από τους ψηφοφόρους να τον κρίνουν με βάση τα όσα πέτυχε στην οικονομία και όχι για την προσωπικότητά του, κατά την τελευταία τηλεμαχία των τριών πολιτικών αρχηγών.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την γκάφα που έκανε την Τετάρτη, όταν αποκάλεσε “φανατικιά” μια γυναίκα με την οποία συνομιλούσε, ξεχνώντας ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό. Ο βρετανικός Τύπος έκρινε ότι η γκάφα αυτή μπορεί να σήμαινε και το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας για τους Εργατικούς που στις δημοσκοπήσεις έρχονται τρίτοι, μετά τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.
 
“Η δουλειά αυτή (σ.σ. του πρωθυπουργού) περιλαμβάνει πολλά πράγματα και, όπως είδαμε χθες, δεν τα καταφέρνω όλα”, παραδέχτηκε ο Μπράουν ενώπιον του ακροατηρίου, στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. “Όμως ξέρω πραγματικά να ελέγχω την οικονομία, τόσο στις καλές όσο και στις κακές περιόδους”, πρόσθεσε. Έκανε μάλιστα απολογισμό των ενεργειών του κατά την οικονομική κρίση λέγοντας ότι έλαβε αμέσως μέτρα “για να αποφύγουμε η δυσπραγία να μετατραπεί σε ύφεση” και κατηγόρησε τον Κάμερον ότι “κάνει λάθος” στον οικονομικό σχεδιασμό του.
 
Ο ηγέτης των Συντηρητικών πάντως εμφανίστηκε μαχητικός και υποστήριξε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται “σε λούκι” και ότι χρειάζεται “αλλαγή” για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Παίρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, επανέλαβε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ευρωζώνη.
 
Ο Κλεγκ, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τα δύο πρώτα ντιμπέιτ, προσπάθησε για άλλη μια φορά να προτείνει μια “διαφορετική” προσέγγιση. “Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί (σ.σ. Εργατικοί και Συντηρητικοί) μας ώθησαν στα δύσκολα, δεν είναι η λύση”, υποστήριξε. Υποσχέθηκε τέλος ότι θα απαλλάξει από τους φόρους όλα τα εισοδήματα κάτω των 10.000 λιρών (περίπου 11.000 ευρώ).
 
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το τέλος του ντιμπέιτ ανέδειξαν νικητή, με σημαντική διαφορά, τον Κάμερον. Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα Sun έδωσε ποσοστό 41% στον ηγέτη των Συντηρητικών, 32% στον Νικ Κλεγκ και μόλις 25% στον Γκόρντον Μπράουν. Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας ComRes για το κανάλι ITV, έδωσε ποσοστό 35% στον Κάμερον, 33% στον Κλεγκ και 26% στον Μπράουν.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε