Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Το twitter έσωσε (άθελά του) θανατοποινίτη!

Ο ένας ανέβαζε στοιχεία από τη δίκη στο διαδίκτυο. Ο άλλος κοιμόταν. Και κάπως έτσι, ένας καταδικασμένος γλίτωσε, τουλάχιστον προσωρινά, τη θανατηφόρα ένεση!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Αρκάνσας αναγκάστηκε να ανατρέψει την καταδίκη του Έρικσον Ντίμας-Μαρτίνες γιατί ένας από τους ενόρκους χρησιμοποίησε το λογαριασμό του στο twitter, κατά τη διάρκεια της δίκης! Και παραβίασε την εντολή του δικαστή να μην ανεβάζουν οι ένορκοι τίποτα στο internet ούτε και να επικοινωνούν με άλλους για την υπόθεση!

Η υπεράσπιση παραπονέθηκε επίσης ότι ενώ η δίκη βρισκόταν σε εξέλιξη, ένας από τους ενόρκους αποκοιμήθηκε!

Εξαιτίας όλων αυτών, οι δικηγόροι του θανατοποινίτη άσκησαν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης καταδίκης του πελάτη τους.

Ο ένοχος ένορκος είναι ο Ράντι Φράνκο, που ενημέρωνε… κανονικά για ό,τι συνέβαινε στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Να ραγίσουμε καρδιές. Καθένας από μας ορίζει μια γραμμή», έγραψε αρχικά. Και λίγο πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία, έγραψε: «Τελείωσε».
Σε συνέντευξη του, ο Φράνκο υπερασπίστηκε των πράξεών του, αφού όπως είπε «κανένα από τα κείμενά μου δεν άφηνε τίποτα να εννοηθεί για τη δίκη. Δεν είχα πάρει την απόφασή μου».

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Αρκάνσας είχε άλλη άποψη. «Εξαιτίας της ίδιας της φύσης του Twitter ως μέσω κοινωνικής δικτύωσης στο Internet, τα tweet του ενόρκου νούμερο 2 για τη δίκη αποτελούσαν δημόσιες συζητήσεις. Ακόμα και εάν αυτές οι συζητήσεις ήταν μονόπλευρες, δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό για έναν ένορκο να αναφέρει στοχασμούς, σκέψεις ή άλλες πληροφορίες για μια τόσο δημόσια υπόθεση».

O 26χρονος Ντίμας-Μαρτίνες καταδικάστηκε σε θάνατο για ληστεία και δολοφονία ενός 17χρονου αγοριού το 2006 στο Αρκάνσας.

Μετά την έφεση και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως, θα περάσει από νέα δίκη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε