Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Το Wikileaks αψηφά το Πεντάγωνο – “Τα έγγραφα θα δημοσιευτούν” λέει ο Ασέιντζ

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε  – μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Εσέιντζ – ότι η δημοσίευση νέων απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν θα είναι “περισσότερο επιβλαβής” απ’ ότι η αρχική δημοσίευση 76.000 εγγράφων.

Νωρίτερα σήμερα ο Εσέιντζ ανακοίνωσε ότι η δημοσίευση ακόμη 15.000 απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθεί “σε λίγες εβδομάδες”.”Βρισκόμαστε στο μέσον της διαδρομής, άρα σε λίγες εβδομάδες”, δήλωσε όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ημερομηνία των νέων δημοσιεύσεων στο περιθώριο διάλεξής του στην Στοκχόλμη.

“Εχουμε αναλύσει 8.000 έγγραφα από τα 15.000. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούμε δύο εβδομάδες”, εξήγησε.

Και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), επέκριναν τη δημοσίευση που, όπως λένε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κυρίως των Αφγανών που έχουν συνεργαστεί με τις διεθνείς και αμερικανικές δυνάμεις.

“Οι οργανώσεις που έρχονται σε δύσκολη θέση από τη δημοσίευση των εγγράφων ζητούν πάντα να μην δημοσιευθούν”, δήλωσε ο Εσέιντζ από την πλευρά του σήμερα λίγο πριν την έναρξη της διάλεξής του με τίτλο “Το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια”, που διοργανώνεται στη Στοκχόλμη από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σουηδίας.

Ο Wikileaks “δεν θα απειληθεί ούτε από το Πεντάγωνο, ούτε από οποιαδήποτε άλλη ομάδα”, πρόσθεσε. “Σίγουρα θα προχωρήσουμε με σύνεση, όπως κάνουμε πάντα”, υπογράμμισε ο Εσέιντζ.

Τα 15.000 απόρρητα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα είναι μέρος του πακέτου των 90.000 απόρρητων εγγράφων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη δημοσιεύσει ο Wikileaks.

“Αυτά τα έγγραφα είναι εκείνα που βάλαμε στην άκρη γιατί περιέχουν κάποιες περιγραφές, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν πληροφορίες για προσωπικά δεδομένα”, εξήγησε ο Εσέιντζ. “Ολα τα έγγραφα θα δημοσιευθούν”, όμως θα παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευθούν “τα ονόματα αθώων που αντιμετωπίζουν μία σημαντική απειλή”, υπογράμμισε.

“Χρειάζεται να μελετηθούν γραμμή γραμμή και αυτή είναι πάντα η πρόσθεσή μας”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει “αυτολογοκρισία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε