Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τον Απρίλιο οι εκλογές στο Μαυροβούνιο

Τον Απρίλιο οι εκλογές στο Μαυροβούνιο

Ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς, άρχισε χθες και συνεχίζει και σήμερα διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων αύριο, Παρασκευή, ο κ. Κριβοκάπιτς θα ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία διενέργειας των προεδρικών εκλογών στη χώρα πιθανότατα για τις 7 Απρίλιου. Σύμφωνα με το νόμο για την εκλογή προέδρου του Μαυροβουνίου, από τη στιγμή προκήρυξης των εκλογών απαιτούνται τουλάχιστον 60 μέρες και όχι περισσότερες από 90 μέρες για τη διεξαγωγή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Βιέστι” του Μαυροβουνίου.

Αν ο πρόεδρος της Βουλής προκηρύξει αύριο τις εκλογές πρέπει να διεξαχθούν από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων των μειονοτήτων, της Κροατικής Αστικής Πρωτοβουλίας, του Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος FORCA ανακοίνωσαν χθες, μετά τις διαβουλεύσεις, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, το διάστημα ανάμεσα στο Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα.

Μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Κριβοκάπιτς, οι επικεφαλής των κομμάτων τόνισαν ότι με βάση τη συμφωνία συνεργασίας είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο που θα ορίσει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS), όποιος κι αν είναι. Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής μόνον ο αρχηγός του Δημοκρατικού Μετώπου, Μίοντραγκ Λέκιτς.

Ο νυν πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα νικούσε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αν τον όριζε ξανά υποψήφιο το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών. Τόνισε ωστόσο ότι είναι έτοιμος τόσο για μία νέα υποψηφιότητα, όσο και να στηρίξει άλλον υποψήφιο.

Στην κοινή γνώμη του Μαυροβουνίου διίστανται πάντως οι απόψεις για το αν ο κ. Βουγιάνοβιτς έχει δικαίωμα για μία ακόμη προεδρική θητεία. Μέχρι τώρα εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της χώρας, αλλά υπάρχει αμφιβολία αν πρέπει να υπολογίζεται η πρώτη θητεία του με δεδομένο ότι τότε το Μαυροβούνιο δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς, η θητεία του οποίου λήγει στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης είναι τώρα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στο Μαυροβούνιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, αρχηγός του οποίου είναι ο πρόεδρος της Βουλής, όμως εκτιμά ότι ο κ. Βουγιάνοβιτς δεν έχει νομικό δικαίωμα για μία ακόμη προεδρική θητεία.

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα είναι οι έκτες από την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στη χώρα και οι δεύτερες από την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, το 2006.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαυροβούνιο: Μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών

Μαυροβούνιο: ‘Ανοιξαν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε