Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Τον εκτέλεσαν με ένεση για ευθανασία ζώων!

Λόγω έλλειψης του προϊόντος που χρησιμοποιείται συνήθως στις εκτελέσεις, οι αρχές των ΗΠΑ εκτέλεσαν έναν 58χρονο θανατοποινίτη με αισθητικό που χoρηγείται για την ευθανασία των ζώων.

Ο θάνατος του Τζον Ντιούτι, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2002 στην Οκλαχόμα για τη δολοφονία ένα χρόνο νωρίτερα του 22χρονου Κέρτις Γουάιζ, συγκρατούμενου του στο κελί, ανακοινώθηκε στις 18:18′ τοπική ώρα, μόλις έξι λεπτά μετά την έναρξη της χορήγησης του αναισθητικού.

Η θανατηφόρα ένεση περιείχε “για πρώτη φορά στη χώρα” σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη θανατική ποινή, ουσία πεντοβαρβιτάλη, ένα ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι.

Η Οκλαχόμα, όπως αρκετές αμερικανικές Πολιτείες, δεν διαθέτουν πλέον θειοπεντάλη, το αναισθητικό που χορηγείται με την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξαιτίας της έλλειψης αποθέματος στο Hopsira, το μοναδικό εργαστήριο που το παράγει το αναισθητικό αυτό σε αμερικανικό έδαφος.

Η παραγωγή του θα ξαναρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2011 αλλά ορισμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συνεχίζουν τις εκτελέσεις. Το Κεντάκι και η Καλιφόρνια, πάντως, ανέβαλαν αρκετές εκτελέσεις για το 2011.

Φοβούμενοι ότι ο πελάτης του θα καταντήσει “πειραματόζωο” για αυτή την πρώτη του είδους στις ΗΠΑ εκτέλεση, οι δικηγόροι του Ντιούτι προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να λάβουν από τις δικαστικές αρχές μια αναστολή της εκτέλεσης.

Το πρώτο προϊόν που χορηγείται ενέσιμα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς προκαλεί γενική αναισθησία στον κατάδικο και επιτρέπει να μην αισθανθεί την ιδιαίτερα επώδυνη δράση των δύο προϊόντων που χορηγούνται κατόπιν, τα οποία παραλύουν τους μύες και σταματούν την καρδιά.

Στην περίπτωση του Ντιούτι, η εκτέλεση έγινε όπως είχε προβλεφθεί, δήλωσαν οι αρμόδιοι. Είναι ο 46ος και τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελείται στις ΗΠΑ το 2010.

Όταν στραγγάλισε τον συγκρατούμενό του στο κελί, ο Ντιούτι εξέτιε ήδη τρεις ποινές ισόβιας κάθειρξης για βιασμό, ένοπλη ληστεία και πυροβολισμό με πρόθεση τον φόνο το 1978. Σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες, αργότερα έγραψε μια επιστολή στη μητέρα του θύματος στην οποία περιέγραφε τα γεγονότα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε