Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τον καθίζουν στο σκαμνί γιατί «τόλμησε» να αναζητήσει τους αγνοούμενους του Φράνκο!

ΦΩΤΟ REUTERS

Όταν ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο άνθρωπος που διέταξε τη σύλληψη του Αυγκούστο Πινοσέτ, αποφάσισε να ανοίξει έρευνα για όσους χάθηκαν στη δικτατορία του Φράνκο, δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν κατηγορούμενος.

Η δικτατορία του Φράνκο, τα όσα έγιναν τότε, παραμένει ταμπού για την Ισπανία. Κάνεις δε θέλει να θυμάται, κάνεις δε θέλει να συζητά τι έγινε εκείνα τα χρόνια, από την 1η Οκτωβρίου του 1936 ως τις 20 Νοεμβρίου του 1975. Οι πληγές του εμφυλίου παραμένουν ανοιχτές. Και φαίνεται ότι κάνεις δε θέλει να τις κλείσει για να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια.

Και όταν ο αδιάφθορος δικαστής (που το 1998 διέταξε τη σύλληψη του Πινοσέτ) αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για εκείνους που ξαφνικά εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας, βρέθηκε κατηγορούμενος. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Μάιο του 2010 και κινδυνεύει με απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος μέχρι και για 20 χρόνια.

Η δίωξη του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν βασίσθηκε στη μήνυση των οργανώσεων της άκρας δεξιάς. Κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο, με σκοπό να επιβάλει ένα σύμφωνο σιωπής στα σκοτεινά χρόνια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939) και της δικτατορίας (1937-1975).

Το 2006, έπειτα από αγωγές οργανώσεων υπεράσπισης των θυμάτων, ο Γκαρθόν προσπάθησε να ανοίξει τον οδυνηρό φάκελο και να ρίξει φως στην τύχη 114.000 εξαφανισμένων, πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια το 2008 έχοντας έρθει αντιμέτωπος με την αντίθεση της εισαγγελίας προς μία δικαστική έρευνα η οποία δεν συνάδει με το κράτος δικαίου.

Η επιχειρηματολογία του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν βασίσθηκε στις αρχές των διεθνών δικαστηρίων: οι εξαφανίσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν περιλαμβάνονται στον νόμο περί αμνηστίας.

Η δίωξη του Ισπανού δικαστή προκάλεσε έντονη πολεμική στην Ισπανία και υπενθύμισε ότι το κεφάλαιο του φρανκισμού δεν έχει κλείσει, παρά τον νόμο που ψηφίσθηκε το 2007 προς αποκατάσταση των θυμάτων.

Οι υποστηρικτές του Ισπανού δικαστή καταγγέλλουν πολιτική συνωμοσία, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η εισαγγελία ζήτησε κατά την προκαταρκτική διαδικασία την απαλλαγή του κατηγορουμένου, με το επιχείρημα ότι η απόπειρα έρευνας δεν δικαιολογεί τη δίωξη.

Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν κινητοποιηθεί για να τον υποστηρίξουν, καταγγέλλοντας δικαστικό λιντσάρισμα.

Μετά την κατάθεση του δικαστή Γκαρθόν στις 31 Ιανουαρίου, 22 μάρτυρες υπεράσπισης θα καταθέσουν στο δικαστήριο, όλοι συγγενείς εκείνων που ακόμη και σήμερα αγνοείται η τύχη τους.

Το δικαστήριο απέρριψε τους μάρτυρες οι οποίοι θα κατέθεταν προς υπεράσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδηλώσεις για τον δικαστή – διώκτη των πραξικοπηματιών

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για επιχείρηση εμπορίας βρεφών κατά τη δικτατορία του Φράνκο!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε