Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τόπος μαρτυρίου η Συρία με επίκεντρο τη Χάμα – Πτώματα και τανκς παντού!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την ώρα που για μια ακόμη φορά η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, η κατάσταση στη Συρία παραμένει εκτός ελέγχου και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου.

Αποκομμένη από τον κόσμο αφού οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί και έχει απαγορευτεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη χώρα, η Συρία ζει ακόμη μια δραματική μέρα. Επίκεντρο ξανά η πόλη Χάμα, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια στρατιωτική επιχείρηση κατά απλών πολιτών που ζητούν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο CNN ότι οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με πτώματα και τανκς. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες στην πόλη, που τελεί υπό πολιορκία.

Το κρατικό πρακτορείο Sana κατηγορεί “ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες” ότι προκαλούν βίαια επεισόδια στη Χάμα και τρομοκρατούν τους κατοίκους, ενώ δικαιολογεί την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού.

Άρματα μάχης κατέλαβαν από νωρίς την κεντρική πλατεία της Χάμα ύστερα από σφοδρό βομβαρδισμό της περιοχής αλ-Χάντερ, μεγάλα τμήματα της οποίας είχαν καταστραφεί σε επίθεση του στρατού το 1982.

Πυρκαγιά ξέσπασε, στο μεταξύ, σε φυλακή της πόλης, όπου οι κρατούμενοι τις τελευταίες τρεις ημέρες πραγματοποιούσαν διαμαρτυρίες. «Μαύρος καπνός καλύπτει την περιοχή όπου βρίσκεται η φυλακή και οι δυνάμεις ασφαλείας την έχουν αποκλείσει», δήλωσε ο ακτιβιστής Όμαρ Ιντλίμπι.

Εκατοντάδες τανκς έχουν περικυκλώσει πολλές πόλεις της χώρας.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από σορούς που είχαν πεταχθεί από τη γέφυρα ενός ποταμού λέγοντας ότι πρόκειται για τις σορούς μελών των δυνάμεων ασφαλείας τους οποίους σκότωσαν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαντούν ότι οι αρχές καταστέλλουν βίαια άοπλους διαδηλωτές, ενώ επισημαίνουν ότι οι σοροί που έδειξε η κρατική τηλεόραση είναι πτώματα διαδηλωτών που δολοφονήθηκαν από τον στρατό.

«Παρέμβαση» ΟΗΕ… καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων
Την ώρα που η Συρία βυθίζεται στο αίμα, ο ΟΗΕ αποφάσισε να (μην) παρέμβει, με το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλήγει σε συμφωνία για το σχέδιο απόφασης που αναμένεται να τεθεί αργότερα προς ψήφιση και το οποίο θα καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων από το συριακό καθεστώς!

Το κείμενο, για το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα κατατεθεί ως απόφαση ή ως απλή, μη δεσμευτική διακήρυξη, “καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση βίας κατά των πολιτών από τις συριακές αρχές”.

Ζητά επίσης τον άμεσο τερματισμό της βίας και καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις αντιποίνων και επιθέσεις εναντίον κρατικών κτιρίων. Η φράση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμπεριλήφθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Ρωσία και άλλες χώρες οι οποίες ζητούσαν να τηρηθούν οι ισορροπίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

140 νεκροί σε πέντε ημέρες

Σφαγή στη Χάμα – Σκότωσαν μια γυναίκα και δυο παιδιά

Τους σκότωσαν μετά την προσευχή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε