Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τώρα τρέχουν! – Αγώνας δρόμου στην Κύπρο να μην μπεί στον μηχανισμό

Σκληρά μέτρα θα ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση Χριστόφια για να αποφευχθεί πάση θυσία η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Μία από τις ελάχιστες επιλογές, που μελετώνται, είναι να απευθυνθεί η κυβέρνηση στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσει κάποια κυπριακά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.

Aβέβαιο είναι και το μέλλον των πακέτων μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση καθώς ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε οτι δεν ειναι βέβαιο οτιτο υπουργείο θα καταφέρει να ετοιμάσει νομοσχέδια και για το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως αξίωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδια τα οποία αφορούν το δεύτερο πακέτο μέτρων και όχι η κυβέρνηση να παραμείνει στα λόγια και στις δεσμεύσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά τη δίωρη συνάντηση του υπουργου Οικονομικών Κίκη Καζαμία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και τον αναπληρωτή Πρόεδρο, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έξι μέρες για να καταθέσει νέα νομοσχέδια, υπογραμμίζοντας ότι είναι επαρκές το χρονικό διάστημα για την ετοιμασία των νομοσχεδίων.

Το πολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δυσμενές για την κυβέρνηση ενώ στο μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων συντεχνιών ήρθαν στην επιφάνεια οι διαφωνίες για το πιο σημαντικό από τα μέτρα και ετοιμάζονται κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει προς το παρόν στη λογική των δύο πακέτων. Το πρώτο πακέτο φθάνει τα €370 εκ., εκ των οποίων μόνο τα €120 εκ. είναι περικοπές δαπανών. Στο πακέτο θα προστεθεί εντός των ημερών και το μέτρο για επιβολή τέλους εγγραφής στις εταιρείες.

Το δεύτερο πακέτο υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα €200 εκ., έτσι ώστε να επιτευχθούν συνολικές εξοικονομήσεις €600 εκ. για το 2012, μειώνοντας το έλλειμμα από το 6% στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Standard and Poor’s προειδοποίησαν την περασμένη βδομάδα ότι θα υποβαθμίσουν την Κύπρο αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν ψηφιστούν μέτρα που να εστιάζονται στις δαπάνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε