Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: Φυλακίστηκε ο «Έλληνας» Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Φυλακίστηκε ο «Έλληνας» Οσμάν Καβαλά

Ο γνωστός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά οδηγήθηκε στην φυλακή. Είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες που φυλακίζει ο Ερντογάν με το πρόσχημα ότι ήθελαν να τον ανατρέψουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Οσμάν Καβαλά θα δικαστεί με τις κατηγορίες παραβίασης του συντάγματος, αλλά και της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η σύλληψη του ακτιβιστή έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου αφού ο Οσμάν Καβαλά μετά από δυο εβδομάδες στα κρατητήρια πήρε τον δρόμο για την φυλακή.

Ο Καβαλά είχε μπει στο μάτι του Ταγίπ Ερντογάν. Στην ουσία ο ίδιος διέταξε την σύλληψή του αφού είχε πει ότι ο Οσμάν Καβαλά ήταν πίσω από τις μεγάλες και αιματηρές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013.

Τον έχει αποκαλέσει μάλιστα τον Τζορτζ Σόρος της Τουρκίας. Δημόσια τον έχει κατηγορήσει για τις διαδηλώσεις και ότι πίσω από το πρόσωπο του ακτιβιστή κρύβεται ένας πραξικοπηματίας. «Ποιον προσπαθεί να κοροιδέψει;» είχε αναρωτηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιος είναι ο Οσμάν Καβαλά

Ο Οσμάν Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1982 ανέλαβε τις επιχειρήσεις Καβαλά. Οι σχέσεις του με την Ελλάδα ήταν πάντα στενές και σε επιχειρηματικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο παππούς και ο πατέρας του είχαν γεννηθεί και ζήσει στην Καβάλα. Ήταν καπνέμποροι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Οσμάν Καβαλά είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Καβάλας για τους δρόμους του καπνού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις