Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τουλάχιστον 26 νεκροί στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δέκα αντάρτες και 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ του τακτικού στρατού και των σύρων εξεγερμένων κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Ρας αλ Άιν στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πέντε τούρκοι πολίτες τραυματίστηκαν από αδέσποτες σφαίρες στο περιθώριο των συγκρούσεων στο Ρας αλ Άιν, το τελευταίο πέρασμα προς την Τουρκία που δεν έχει ακόμη περιέλθει στον έλεγχο των ανταρτών.

Εκατοντάδες αντάρτες μαχητές κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα από την Τουρκία στην πόλη Ρας αλ Άιν στη συριακή επαρχία Χασάκα, ενώ ο συριακός στρατός έστειλε στην περιοχή ενισχύσεις, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο στρατός σκότωσε δεκάδες «τρομοκράτες», ενώ άλλοι κατάφεραν να φύγουν από τη Συρία.

Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του μεθοριακού φυλακίου από την τουρκική πλευρά, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε ένα αστυνομικό φυλάκιο και ένα κέντρο πληροφοριών στη Ρας αλ Άιν.

Αντάρτες και πολλοί σύροι άμαχοι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία, όπου οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους της πόλης Τσεϊλανπινάρ, που βρίσκεται κοντά στη Ρας αλ Άιν, να απομακρυνθούν από τη γραμμή του μετώπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Οι τουρκικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία, που εκτείνονται σε 910 χιλιόμετρα, ενώ ανταποδίδουν πυρά και πλήγματα από πυροβολικό στο τουρκικό έδαφος.

Στο μεταξύ το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε μια σύνοδο της ομάδας των Φίλων της Συρίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα στην Ιαπωνία στη διάρκεια της οποία θα ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της Δαμασκού, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο εκτίμησε ότι η σύνοδος «δεν είναι αυτή των Φίλων της Συρίας», αλλά αυτή όσων επιθυμούν να συνθλίψουν τη Συρία, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις δεν έχουν καμία επίπτωση στο συριακό κράτος αλλά μόνο στη ζωή των σύρων πολιτών.

Ιάπωνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα διοργανώσουν μια σύνοδο τον Νοέμβριο με στόχο να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χωρών της ομάδας Φίλων της Συρίας, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, όπως είχε δηλώσει αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε
Δραματική έκκληση δημοσιογράφου που κρατείται όμηρος στα χέρια ανταρτών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε