Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουλάχιστον 30 νεκροί από τον πόλεμο των καρτέλ στο Μεξικό

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε μια ακόμα έξαρση της βίας που αποδίδεται στην δράση μελών συμμοριών στο Μεξικό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στην πολιτεία Τσιουάουα, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια στη Σιουδάδ Χουάρες, ενώ οπλοφόροι σκότωσαν 5 άτομα ανοίγοντας πυρ σε δρόμο που συνδέει τη Χουάρες με την Τσιουάουα, πρωτεύουσα της πολιτείας.

Νωρίτερα, περίπου στις 04:00 τοπική ώρα [12:00 ώρα Ελλάδας· 10:00 GMT], μια ειδική μονάδα που συναποτελούν αστυνομικοί και στρατιώτες κι είναι γνωστή ως Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης σταμάτησε δύο οχήματα που θεώρησε ύποπτα σε προάστιο της βιομηχανικής πόλης Μοντερέι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αλλά οι επιβαίνοντες σε αυτά τράβηξαν όπλα κι άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα επτά επιβαίνοντες σε αυτά κι ένας πολίτης να βρουν το θάνατο στην μάχη που ακολούθησε.

Στο Μοντερέι, πόλη όπου εδρεύουν πολλές θυγατρικές ξένων πολυεθνικών στο Μεξικό, τέμνονται σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι που καταλήγουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται από λαθρέμπορους ναρκωτικών. Δύο αντίπαλες συμμορίες, το καρτέλ του Κόλπου κι οι πρώην σύμμαχοί του Zetas, που έχουν σχηματίσει αποστάτες των ειδικών δυνάμεων, μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής.

Περίπου την ίδια ώρα, πριν την αυγή, άγνωστος πέταξε χειροβομβίδα θραυσμάτων στην αυλή πολυσύχναστου μπαρ στην πόλη Γουαδαλαχάρα, στο δυτικό Μεξικό, ανέφερε η αστυνομία. Αμέσως μετά ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του καταστήματος–που ήταν γεμάτο πελάτες–και διέφυγαν με διάφορα αυτοκίνητα. Τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες σκοτώθηκαν ενώ πάνω από 20 τραυματίστηκαν, ανέφερε η αστυνομία.

34.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας την ευθύνη για τα οποία οι αρχές επιρρίπτουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος από το 2006, όταν η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν ανέπτυξε το στρατό και την ομοσπονδιακή αστυνομία αναθέτοντάς τους να “πατάξουν” τα καρτέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε