Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Τουρκία: 19 νεκροί από τη γρίπη

Στους 19 έφτασε στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών από τον ιό της νέας γρίπης.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι μέσα σε δυο μέρες έχουν εμβολιαστεί 80 χιλιάδες άτομα.

Ωστόσο, η υπόθεση του εμβολιασμού έχει προκαλέσει πολιτικό ζήτημα και ενδοκυβερνητική τριβή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε ότι “δεν έχω την ίδια άποψη με τον υπουργό Υγείας”. 

Ο υπουργός Ρετζέπ Ακντάγ είχε δηλώσει πως θα εμβολιαστεί, πράγμα που έκανε χτες το πρωί. 
“Δεν θα εμβολιαστώ”, δηλώνει ο Ερντογάν.


Πάντως, η “διαφωνία” δημιουργεί ένα είδος πόλωσης μεταξύ αυτών που θα εμβολιαστούν και αυτών που θα ακολουθήσουν την επιλογή του τούρκου πρωθυπουργού. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια έχουν ήδη αρχίσει να μεταδίδουν ρεπορτάζ με πολίτες που δηλώνουν την προτίμησή τους.

 

Στην Βουλγαρία, περίπου 100.000 κρούσματα της νέας γρίπης έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Δήλαδη 132 περιστατικά ανά 10.000 κατοίκους.  

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μπόζινταρ Νάνεφ δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κηρυχθεί εθνική πανδημία, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος τις εβδομάδας, αν τα κρούσματα υπερβούν το σχετικό όριο, 200 στους 10.000 κατοίκους.

Μέχρι σήμερα, πανδημία έχει κηρυχθεί σε έξι περιοχές της Βουλγαρίας αλλά και σε έξι δήμους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του βουλγαρικού Υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη πέντε άτομα, ενώ άλλα πέντε νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Τα δημόσια νοσοκομεία της Βουλγαρίας έχουν εφοδιαστεί με περίπου 130.000 δόσεις των φαρμάκων Relenza και Tamiflu. Ως απόθεμα διατηρούνται άλλες 80.000 δόσεις.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε