Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Αναβλήθηκε η δίκη των παραξικοματιών του 1980

Τουρκία: Αναβλήθηκε η δίκη των παραξικοματιών του 1980

Το δικαστήριο αποφάσισε να περιμένει την υποβολή της ιατρικής έκθεσης για την υγεία των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν παρίστανται στη διαδικασία.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της πολιτικής αγωγής να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι, κρίνοντας ότι η προχωρημένη ηλικία τους και η γενικότερη υγεία τους δεν επιτρέπει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στη δίκη. Αποφάσισαν ωστόσο να περιμένουν την έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου για την κατάσταση των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι θα μπορούσαν να καταθέσουν μέσω βίντεο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλι NTV και CNN-T u rk.

Ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, 94 ετών, και ο απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, τότε διοικητής της τουρκικής αεροπορίας, δεν ήταν παρόντες ούτε στην έναρξη της δίκης τους, την Τετάρτη, λόγω ασθενείας. Εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Τις δύο πρώτες ημέρες οι δικαστές άκουσαν καταθέσεις θυμάτων του πραξικοπήματος που θέλουν να παραστούν ως πολιτικοί ενάγοντες. Οι θεσμοί που καταργήθηκαν μετά τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, όπως η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί ενάγοντες.

Την Τετάρτη ένας δικηγόρος ζήτησε από τους δικαστές να διατάξουν την προσαγωγή των κατηγορουμένων ακόμη και “σε κλουβί ή πάνω σε φορείο”, όπως έγινε με τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κινδυνεύουν με ισόβια οι πραξικοματίες του 1980 στην Τουρκία

Εβρέν: “Προτιμώ να αυτοκτονήσω παρά να με δικάσουν”

Ξεκινά η δίκη Εβρέν-Σαχίνκαγια για το πραξικόπημα του ‘80

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε