Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία: Πολιτικοί τριγμοί τρία 24ωρα πριν τις εκλογές!

ΦΩΤΟ REUTERS

Η απόφαση της αντιπολίτευσης να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση κυβερνητικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, προκαλεί πολιτική κρίση στην Τουρκία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του κυβερνητικού διατάγματος το οποίο θεσμοθετεί τη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, έτσι όπως την είχε εξαγγείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από μερικές μέρες.

Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε λάβει από την Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότηση για έκδοση κυβερνητικών διαταγμάτων με ισχύ νόμου.

Πριν από μερικές μέρες, ο Ερντογάν είχε εξαγγείλει την αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου, με τρόπο που θα καταργηθούν τα υπουργεία άνευ χαρτοφυλακίου και τα αντικείμενά τους θα μεταβιβασθούν σε υπουργούς με χαρτοφυλάκιο. Για παράδειγμα: θα συσταθεί υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, ήταν ο Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά η σημαντικότερη αλλαγή είναι η σύσταση υπουργείου Ανάπτυξης: αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παίρνει μορφή υπουργείου ο τουρκικός «Κρατικός Οργανισμός Σχεδιασμού».

Παράλληλα δημιουργείται ο θεσμός του αναπληρωτή υπουργού σε όλα τα υπουργεία. Με βάση το διάταγμα, για τις ανάγκες των συνολικά εννιά νέων υπουργείων, θα προκηρυχθούν 118.209 νέες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Ισά Γκιοκ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι την Παρασκευή, το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση του εν λόγω και άλλων τριών διαταγμάτων, που ενέκρινε η κυβέρνηση Ερντογάν τους τελευταίους δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπιασε τα μικρόφωνα ο Ερντογαν και ξεκίνησε να…τραγουδά

Πόλεμος μεταξύ Economist και Ερντογάν

Καζάνι που βράζει η Τουρκία – Αποκλειστικό: Αυτός είναι ο διαδηλωτής που λίγο μετά έπεσε νεκρός

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε