Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Τουρκικά αεροπλάνα μεταξύ εκείνων που επιχειρούν για την ανακατάληψη της Μοσούλης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τουρκικά αεροπλάνα εντάχθηκαν στις αεροπορικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την επίθεση που διεξάγεται από τον ιρακινό στρατό εναντίον της Μοσούλης, προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Οι αεροπορικές δυνάμεις μας συμμετείχαν στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συνασπισμού στη Μοσούλη», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, χωρίς να διευκρινίσει την έκταση ούτε τη φύση αυτής της επέμβασης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο Γιλντιρίμ φάνηκε πάντως λιγότερο κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας πως υπάρχει «μια κατ’ αρχήν συμφωνία» για την παρουσία της Τουρκίας στους κόλπους του συνασπισμού, αλλά διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν γνωρίζει τις «λεπτομέρειες των επιχειρήσεων» που διεξάγονται στη Μοσούλη, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι προετοιμασίες ενόψει της επιχείρησης αυτής, που εξαπολύθηκε χθες Δευτέρα από τη Βαγδάτη, σηματοδοτήθηκαν από ζωηρές εντάσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Άγκυρα, η οποία επιμένει να συμμετάσχει στην επίθεση, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση βλέπει αρνητικά.

«Θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε στο πεδίο και θα είμαστε στο τραπέζι», τόνισε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των εντάσεων, μια ιρακινή αντιπροσωπεία αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Ανατολή. Τη Δευτέρα μια τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στη Βαγδάτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε