Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τούρκος εισαγγελέας ζητά την καταδίκη για τον ηγέτη της χούντας

Εγκλήματα κατά του κράτους κατηγορούνται ότι διέπραξαν ο Τούρκος πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που έκανε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980, και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια.

Κατηγορίες για εγκλήματα κατά του κράτους απαγγέλθηκαν επισήμως σε βάρος του αρχηγού της τουρκικής στρατιωτικής χούντας του 1980 Κενάν Εβρέν και ενός ακόμη εν ζωή συναυτουργού του πραξικοπήματος με την επικύρωση ενός κατηγορητηρίου σε βάρος τους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης ζητείται για τον Εβρέν και τον Ταχσίν Σαχινκαγιά, τον τότε αρχηγό Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι είναι ηλικίας 94 και 86 ετών αντιστοίχως και η υγεία αμφοτέρων είναι κακή.

    Αυτά τα δύο πρόσωπα, τα οποία ήταν μεταξύ των πέντε στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία το 1980, είχαν ανακριθεί από εισαγγελείς πέρυσι το καλοκαίρι και ένας εισαγγελέας της Άγκυρας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει ετοιμάσει κατηγορητήριο σε βάρος τους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

    Δικαστήριο της Άγκυρας επικύρωσε αυτό το κατηγορητήριο, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δίκης.

    Η δυνατότητα να διωχθούν οι αυτουργοί του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 δημιουργήθηκε το 2010 με τις αναθεωρήσεις του συντάγματος που εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα.

    Ως τότε, το τουρκικό σύνταγμα που είχε υιοθετηθεί το 1982 περιλάμβανε ένα άρθρο που προστάτευε τον Κενάν Εβρέν και τους συναυτουργούς του πραξικοπήματος από ενδεχόμενες διώξεις.

    Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε με δημοψήφισμα το 2010 αναθεωρήσεις του συντάγματος περιορίζοντας την πολιτική επιρροή του τουρκικού στρατού, ο οποίος στο παρελθόν είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις.

Ιστορική απόφαση στην Τουρκία: στη φυλακή ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων – Κόσμος

Σοκ στη Τουρκία – Εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του πρώην Αρχηγού ΕΔ – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε