Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τους απήγαγαν μέσα από εστιατόριο!

Τους απήγαγαν μέσα από εστιατόριο!

Ένοπλοι, που σύμφωνα με αυτόπτες φορούσαν ‘τουρμπάνια’, απήγαγαν δύο Γάλλους υπηκόους από εστιατόριο στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα.

Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο εστιατόριο Le Toulousain, στο κέντρο της πόλης, που ήταν γεμάτο πελάτες, και ανάγκασαν τους δύο να τους ακολουθήσουν, σύμφωνα με μέλη του προσωπικού και πελάτες.

Τους πήγαν σε ένα τετρακινητήριο όχημα με πινακίδες Μπενίν όπου περίμεναν και άλλοι ένοπλοι και έφυγαν με ταχύτητα. Το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ 22:30 και 23:30 [23:30 και 01:30 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας].

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Νίγηρα επιβεβαίωσε την απαγωγή και ανέφερε ότι ένας από τους δύο Γάλλους είχε φθάσει αυθημερόν για να παραστεί σε ένα γάμο. Άλλη αστυνομική πηγή ανέφερε ότι έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις για τον εντοπισμό τω απαγωγέων.

Στο Παρίσι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ‘είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες αυτές, και έχουμε κινητοποιηθεί τόσο στο Παρίσι όσο και στη Νιαμέι για να τις ελέγξουμε’.

Αυτόπτες είπαν ότι οι δράστες μιλούσαν αραβικά και ότι στην διάρκεια του επεισοδίου έπεσε το τουρμπάνι του ενός από τους απαγωγείς.

Ένας από τους πελάτες είπε ότι καταδίωξε με το αυτοκίνητό του το όχημα των απαγωγέων για περίπου ένα χιλιόμετρο, αλλά ‘κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και με τα φώτα σβηστά και δεν μπόρεσα να τους φτάσω’.

Το Γαλλικό ΥΠΕΞ ήδη προσπαθεί να επιτύχει την απελευθέρωση πέντε Γάλλων ομήρων, κυρίως εργαζομένων της εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Areva, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Νίγηρα το Σεπτέμβριο μαζί με έναν υπήκοο Τόγκο και ένα υπήκοο Μαδαγασκάρης.

Τους ομήρους πιστεύεται ότι κρατούν άνδρες της λεγόμενης αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ στο γειτονικό Μάλι. Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό Μαρί είχε δηλώσει την 1η Δεκεμβρίου ότι οι όμηροι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί επικαλούμενη πληροφορίες που τέθηκαν στην διάθεση της κυβέρνησης.

Το Νοέμβριο η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ σε μήνυμά της ανέφερε πως το Παρίσι θα πρέπει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και να αποσύρει τα στρατεύματα της Γαλλίας από το Αφγανιστάν· ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απάντησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει ‘σε κανέναν να της υπαγορεύσει την πολιτική’ που ακολουθεί.

Η ΑΚΙΜ είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο την εκτέλεση ενός Γάλλου ομήρου, του ανθρωπιστή Μισέλ Ζερμανό, η σορός του οποίου όμως δεν βρέθηκε ποτέ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε