Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τους εκτέλεσαν γιατί ήταν χριστιανοί

Ο Ντιρκ Φρανς, διευθυντής της ΜΚΟ - ΦΩΤΟ REUTERS

Αποτροπιασμό και διεθνή κατακραυγή προκαλεί η είδηση πως μαχητές Ταλιμπάν εκτέλεσαν οκτώ Ευρωπαίους και δυο Αφγανούς γιατί ήταν χριστιανοί και «κατάσκοποι των Αμερικανών».

Έξι Αμερικανοί γιατροί, εκ των οποίων η μια γυναίκα, μια Βρετανή επίσης γιατρός και μια Γερμανίδα που εργάζονταν στη χριστιανική Διεθνή Αποστολή Αρωγής, μια μη κυβερνητική οργάνωση, δήλωσε ο διευθυντής της, Ντιρκ Φρανς. Μεταξύ των θυμάτων είναι και δυο Αφγανοί πολίτες.

«Μια περίπολός μας εντόπισε ομάδα ξένων. Ήταν χριστιανοί ιεραπόστολοι και τους σκοτώσαμε όλους» δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Ήταν κατάσκοποι των Αμερικανών» πρόσθεσε μιλώντας στο Associated Press.

«Πέντε άνδρες, όλοι τους Αμερικανοί και τρεις γυναίκες, μία Αμερικανίδα, μία Γερμανίδα και μία Βρετανίδα, είναι νεκροί», τόνισε ο Ντιρκ Φρανς, διευθυντής της χριστιανικής ΜΚΟ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα θύματα είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν για να προσφέρουν οφθαλμολογική φροντίδα σε απόκληρους πληθυσμούς.

Επίθεση κατά Δανών στρατιωτών, δυο νεκροί

Δύο Δανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, οι δύο από τους οποίους σοβαρά, στην επαρχία Χελμάντ. Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ένα δανικό άρμα σε περιπολία προσέκρουσε σε αυτοσχέδια νάρκη. Οι αυτοσχέδιες αυτές βόμβες είναι μακράν η πρώτη αιτία θανάτου στις τάξεις των περίπου 150.000 στρατιωτών των διεθνών δυνάμεων και των αφγανικών στρατευμάτων, καθώς και μεταξύ των αφγανών αμάχων.

Συνολικά, 419 ξένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζεται σε στοιχεία του ανεξάρτητου μπλογκ icasualties.org. 89 σκοτώθηκαν τον Ιούλιο, έναντι 102 τον Ιούνιο, που ήταν ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους από τα τέλη του 2001.

Περίπου 750 Δανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην Isaf και 34 Δανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν αφότου αναπτύχθηκαν στη εκεί τα δανικά στρατεύματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε