Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τους προετοιμάζουν για τα χειρότερα – Με πενιχρά μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις φωτιές

ΦΩΤΟ REUTERS

– Πρόκειται για σοβαρό περιστατικό παραδέχεται η Tepco – Την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι ρίψεις νερού
– Η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες τι πρέπει να έχουν σε τσάντα για έκτακτη ανάγκη
– Εκκένωσαν νοσοκομείο και μετέφεραν ασθενείς σε καταφύγια, 14 πέθαναν!
– Κλείνει και δεύτερη μονάδα η Γερμανία

Καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η εταιρία Tepco έχουν επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να αποφύγουν το χειρότερο δυνατό σενάριο, την έκρηξη των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα δηλαδή, ο πανικός φαίνεται πως έχει αρχίσει να καταλαμβάνει –μετά το λαό- και τους υπευθύνους.

Μετά τον αντιδραστήρα Νο3, όπου θα γίνει ρίψη νερού με ελικόπτερο και την Παρασκευή, ετοιμάζεται ρίψη νερού από αέρος και στον Νο2 σύμφωνα με όσα είπε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας. Ο απεσταλμένος του BBC μετέδωσε ότι οι εργάτες που έχουν παραμείνει στο σταθμό της Φουκουσίμα έβαλαν καινούργια ηλεκτρικά καλώδια στις αντλίες που διατηρούν την ψύξη στους αντιδραστήρες. Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή, όμως, για να μάθουν αν θα μπορούν να πάρουν ρεύμα από τα νέα καλώδια. Και όπως εκτίμησε αυτά, είναι τα πρώτα καλά νέα εδώ και μέρες!

“Σοβαρή αλλά όχι χειρότερη από χθες” χαρακτήρισε την κατάσταση ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ κατά την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης. Εντός των επόμενων ωρών, αναμένεται στην Ιαπωνία ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γουκίγια Άμανο, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως θέλει να επισκεφθεί στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση, δεδομένου πως οι πληροφορίες από την πλευρά των Ιαπώνων δίνονται με το σταγονόμετρο.

Η κατάσταση παραμένει έκτος ελέγχου και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τους πολίτες. Η είδηση που μεταδίδει το πρακτορείο Kyodo πως 14 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους όταν μεταφέρθηκαν σε καταφύγια γιατί το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν, στην πόλη Ιουάκι στην περιφέρεια της Φουκουσίμα, εκκενώθηκε υπό το φόβο μόλυνσης από ραδιενέργεια, συγκλονίζει. Όπως τόσες και τόσες ιστορίες που έρχονται στο φως μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξει συσκότιση στο Τόκιο ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Την ίδια στιγμή, φροντίζει να προετοιμάζει το έδαφος για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το οποίο κατά πολλούς είναι και το πιο πιθανό!
Ιδού όλα όσα πρέπει να περιέχει η τσάντα εκτάκτου ανάγκης (Φωτογραφία από το BBC)
Δόθηκαν λοιπόν σαφείς οδηγίες στους πολίτες για τι πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους στην ειδική τσάντα έκτακτων αναγκών. Ένα τρανζίστορ και γλυκά είναι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους περίπου 500.000 ανθρώπους που διαμένουν στα καταφύγια και τις προηγούμενες μέρες άδειασαν κυριολεκτικά τα ράφια των σουπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα, παραμένει και η διεθνής ανησυχία. Ο Νικόλα Σαρκοζί εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της ασιατικής του περιοδείας το επόμενο διάστημα, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως στόχος της είναι να σταματήσει να εξαρτάται η Γερμανία από την πυρηνική ενέργεια και να στραφεί σε ανανεώσιμες πήγες ενέργειας.

Εξάλλου, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός E.ON. ανακοίνωσε πως –όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση- έχει ήδη κλείσει τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Isar 1 και μια δεύτερη μονάδα θα κλείσει την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης
Από γης και αέρος προσπαθούν να ψύξουν τους αντιδραστήρες – Νέες εικόνες καταστροφής από το τσουνάμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε