Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τραμπ σε χήρα στρατιώτη: Ήξερε που πήγαινε!

Τραμπ στρατιώτης χήρα

Πόσο κυνικός μπορεί να είναι κάποιος για να φτάσει στο σημείο να πει στη χήρα ενός νέου ανθρώπου που πέθανε υπηρετώντας την πατρίδα του πως «ήξερε που πήγαινε»; Όσο κυνικός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ίσως…

Ο Ντόναλντ Τραμπ απασχολεί ξανά. Και αυτή τη φορά, όχι για καλό. Μια ακόμη γκάφα ή μήπως απόδειξη του τι πραγματικά είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ;

Η καταγγελία για το τί είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη χήρα του στρατιώτη Ντέιβιντ Τζόνσον, έρχεται από τη Δημοκρατική Γερουσιαστή, Φρεντερίκα Γουίλσον.

Τραμπ χήρα στρατιώτης
Ο λοχίας Ντέιβιντ Τζόνσον

Ο Τζόνσον σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ενέδρα στο Νίγηρα, όπου υπηρετούσε. Η σορός του άτυχου Αμερικανού λοχία επαναπατρίστηκε το απόγευμα της Τρίτης. Στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι, του αποδόθηκαν τιμές. Αλλά ο Τραμπ δεν θεώρησε καλό να κάνει το ίδιο.

Η σύζυγός του, έγκυος στο τρίτο τους παιδί, ήταν εκεί για να τον υποδεχτεί πριν τον αποχαιρετίσει για πάντα. Κατέρρευσε πάνω στο φέρετρο.

Το τηλεφώνημα των πέντε λεπτών

Λίγο πριν η γυναίκα του Τζόνσον, Μαΐσια, ζήσει την τραγική στιγμή να υποδεχτεί το φέρετρο του συζύγου της, δέχτηκε το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ.

Περίμενε λόγια παρηγοριάς. Αντ’ αυτών άκουσε τον Ντόναλντ Τραμπ να της λέει: «Ήξερε που πήγαινε, αλλά φαντάζομαι ακόμη κι έτσι πονάει».

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε η Γερουσιαστής της Φλόριντα μιλώντας στην εκπομπή του CNN Tonight with Don Lemon.

«Βασικά, είπε “λοιπόν, νομίζω ήξερε που πήγαινε αλλά φαντάζομαι πως ακόμη κι έτσι πονάει ακόμα”», είπε η γερουσιαστής Γουίλσον. Όπως είπε, άκουσε η ίδια ένα μέρος της συνομιλίας ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητο με την οικογένεια του νεκρού στρατιώτη.

https://www.youtube.com/watch?v=YztOcHk-tlY

Μιλώντας στο WPLG (θυγατρικό του CNN), η Γουίλσον τόνισε πως «αυτό είναι κάτι που μπορείς να πεις σε μια συζήτηση αλλά δεν πρέπει να το πεις σε μια χήρα που θρηνεί. Όλοι ξέρουν πως όταν πας στον πόλεμο, υπάρχει πιθανότητα να μη γυρίσεις ζωντανός. Αλλά δεν το υπενθυμίζεις σε μια χήρα. Είναι αναισθησία».

Στην New York Post, η Γουίλσον είπε επίσης ότι «ήθελα να τον καταραστώ». Και πως ζήτησε από την οικογένεια να της δώσει το τηλέφωνο. Αποκάλυψε επίσης ότι η χήρα του στρατιώτη, το μόνο που είπε στον Τραμπ ήταν «ευχαριστώ».

«Οι συνομιλίες του προέδρου είναι ιδιωτικές»

“Η Δημοκρατική βουλευτής επινόησε αυτό που είπα στη σύζυγο ενός στρατιώτη που έπεσε στη μάχη (και έχω αποδείξεις). Θλιβερό!” έγραψε νωρίς το πρωί στο Twitter ο Τραμπ.

Η Γουίλσον πάντως έσπευσε να διαψεύσει τη διάψευση: “Δεν ξέρω για τι είδους αποδείξεις μιλάει. Δεν ήμουν μόνο εγώ στο αυτοκίνητο και έχω για εγώ αποδείξεις”.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κλήθηκαν να απαντήσουν αν τα πράγματα έγιναν όπως καταγγέλλει η Γερουσιαστής. Επισήμως, δεν υπήρξε αντίδραση. Όμως κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο CNBC πως «οι συνομιλίες του προέδρου με τις οικογένειες των Αμερικανών ηρώων που κάνουν την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα, είναι ιδιωτικές».

Ο Αμερικανός λοχίας σκοτώθηκε στις 4 Οκτωβρίου. Ο Τραμπ αναφέρθηκε δημόσια στο τραγικό περιστατικό 12 μέρες μετά, την περασμένη Δευτέρα (16.10.2017). «Θα τηλεφωνήσω, κάποια στιγμή, στους γονείς και τις οικογένειες, γιατί αυτό κάνω παραδοσιακά».

https://www.youtube.com/watch?v=ANoe2s6yJlI

Και είχε θεωρήσει πως ήταν η κατάλληλη στιγμή θα “κράξει” όλους τους προκατόχους του πως δεν τηλεφωνούσαν στις οικογένειες. Καλύτερα να μην το έκανε ούτε εκείνος…

Η ενέδρα

Ο λοχίας Τζόνσον και άλλοι τρεις συμπολεμιστές του έπεσαν σε ενέδρα μαχητών (φίλα προσκείμενων στους τζιχαντιστές) στις 4 Οκτωβρίου. Εξαιτίας των μαχών που ακολούθησαν, η σορός του έμεινε στο σημείο όπου έπεσε νεκρός για δυο μέρες. Μόνο τότε κατάφεραν οι συμπολεμιστές του να πάρουν τη σορό του στο στρατόπεδο ώστε να επαναπατριστεί.

Ακόμη και σήμερα, δυο εβδομάδες μετά, οι λεπτομέρειες της αποστολής της παραμένουν άγνωστες.

Με πληροφορίες από CNN, CNBC και New York Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις