Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

“Τρέμει” και “βρυχάται” ο Ερντογάν! Οι αποκαλύψεις που απειλούν την οικογένειά του

Τραμπ Ερντογάν ΗΠΑ Τουρκία βίζα

Μοιάζει σαν σενάριο ταινίας. Ένας ισχυρός άνδρας που φοβάται τις αποκαλύψεις και χρηματίζει αξιωματούχους ξένης χώρας. Ο Ερντογάν δεν νιώθει καθόλου άνετα με τον “ταμία” του στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

Δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι μόνο η σύλληψη των μπράβων του για τα επεισόδια κατά Κούρδων και Αρμένιων έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Δεν είναι μόνο οι Κούρδοι της Συρίας και η στήριξη του Τραμπ. Είναι κυρίως ο “ταμίας” του, ο Ρεζά Ζαράμπ. Αυτόν “τρέμει” ο Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ και τα όσα ξέρει φτάνουν μέχρι την Εμινέ Ερντογάν. Και τον Μπιλάλ, έναν από τους γιους του Τούρκου προέδρου. Μοιραία, αγγίζουν τον ίδιο τον Ερντογάν αφού εμπλέκουν την οικογένειά του.

Η επίθεση

Μάλλον ο Ερντογάν πιστεύει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Και τώρα που έχει στριμωχτεί “βρυχάται” για να μην καταλάβει κανείς ό,τι φοβάται.

Μια πρακτική που φαίνεται να εφαρμόζει όσον αφορά στις ΗΠΑ. Τρέμει την αμερικανική Δικαιοσύνη. Φοβάται όσα μπορεί να αποκαλύψει ο Ζαράμπ. Και με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην Ουάσινγκτον.

Όπως έκανε το προηγούμενο Σάββατο (21.10.2017) όταν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πολιτισμένη χώρα αλλά αντιδημοκρατική. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν μίλησε μόνο για τους σωματοφύλακές του. Δεν είπε κουβέντα για τον «ταμία». Αλλά αυτό επί της ουσίας ήθελε να θίξει. Και όποιος γνωρίζει, κατάλαβε.

Η δίκη του «ταμία» του, συνεχίζεται. Έστω κι αν ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει πολύ και πολλάκις να τη σταματήσει. Η τουρκική κυβέρνηση πληρώνει τους καλύτερους δικηγόρους για να αθωώσουν τον συνέταιρο της Εμινέ Ερντογάν και του Μπιλάλ Ερντογάν.

Και όχι μόνο αυτό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να δίνει πολλές χιλιάδες δολάρια στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι. Γιατί; Για να πείσει τον Τραμπ να… βοηθήσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να θέλει (απέλυσε τον εισαγγελέα που έδωσε την εντολή για τη σύλληψη του “ταμία”) αλλά δεν… μπορεί.

Ο ταμίας της οικογένειας Ερντογάν

Ο Ρεζά Ζαράμπ συνελήφθη όταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Τότε, ο Ερντογάν έκανε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο: ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να παρέμβει.

Σε συνάντηση που είχε με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξάλλου, είχε απαιτήσει να παρέμβει ο Λευκός Οίκος στις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης. Ομπάμα και Μπάιντεν του… ξέκοψαν κάθε ελπίδα.

Και τότε, αποφάσισε να στραφεί σε ένα άλλο πρόσωπο: τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Φλιν

Αν και γνώριζε προσωπικά τον Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε αρχικά να στραφεί αλλού: στον Μάικλ Φλιν. Ίσως δεν βρήκε ασφαλή τρόπο να μιλήσει απευθείας με τον Τραμπ.

Επέλεξε λοιπόν τον (τότε) πιο στενό συνεργάτη του νυν προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν φέρεται να πλήρωσε (μέσω φίλου και συνεργάτη του) τον Φλιν. Η εκτίμηση στην Ουάσινγκτον είναι πως αν ο Φλιν δεν είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση (σ.σ. για το σκάνδαλο με τις ρωσικές διασυνδέσεις) τότε και ο Ζαράμπ θα είχε αφεθεί ελεύθερος και ο Γκιουλέν θα είχε εκδοθεί στην Τουρκία.

Το Plan B

Παρά το ότι όλα μέχρι στιγμής του έχουν πάει… στραβά, ο Ερντογάν δεν το βάζει κάτω. Και επιμένει. Τώρα, φαίνεται πως θέτει σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο: τον εκβιασμό. Θέλει να πείσει τον Τραμπ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσσιονς να… συνετιστούν. Και τι κάνει; Συλλαμβάνει Αμερικανούς πολίτες. Στόχος του; Να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικά “χαρτιά” για να πάρει τον Γκιουλέν και ταμία.

Πηγή: mignatiou.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις