Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τρέχουν να… μαζέψουν τις κορώνες Σόιμπλε για την Κύπρο οι Γερμανοί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Έχει… παράδοση στο να προκαλεί αντιδράσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλά αυτή τη φορά το παράκανε με τις δηλώσεις του για την Κύπρο, αναγκάζοντας ακόμη και τη γερμανική κυβέρνηση να «τρέχει» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα!

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το Βερολίνο ήθελε να προφυλάξει τους μικροκαταθέτες και να μην φορολογήσει τους λογαριασμούς τους, όμως ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, η Κομισιόν άλλα και η ΕΚΤ, δε δεχτήκαν κάτι τέτοιο.

Φυσικά, προκλήθηκε σάλος από τη δήλωση «βόμβα». Η Κύπρος το διέψευσε, ενώ τον Γερμανό υπουργό «αδειάζει» και η κυβέρνηση του. «Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει ως στόχο να καθησυχάσει την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο Πέτερ Μπόφινγκερ ένας από τους «σοφούς» συμβούλους της Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα οικονομίας, ζήτησε την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες. Προτείνει δε τη σταθεροποίηση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών.

«Αυτή η δήθεν απαλλοτρίωση των επενδυτών δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη» επισημαίνει ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» και προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες».

«Η ευρωκρίση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα κοστίσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς τώρα ότι μπορεί να εξοικονομήσει με τη συμμετοχή των καταθετών στην Κύπρο» δηλώνει, ενώ υποστηρίζει ότι με τη συμμετοχή των αποταμιευτών «διαρρηγνύεται το δεύτερο τείχος προστασίας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος», μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν αμφισβητήθηκε, όπως λέει, η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

«Έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον σίγουρα. Αυτό ισχύει τώρα και για τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Είναι το δεύτερο ταμπού που σπάει. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι καταθέτες σε άλλες χώρες να νιώσουν ανασφαλείς και να κλείσουν τους λογαριασμούς τους» προειδοποιεί ο κ. Μπόφινγκερ και αναφέρεται στις εικόνες μπροστά στα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες, υποστηρίζει, επηρεάζουν ψυχολογικά την κατάσταση των αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιές καταθέσεις δεν θα φορολογηθούν καθόλου – Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για το κούρεμα των καταθέσεων

Το αργότερο αύριο οι αποφάσεις για την απορρόφηση των Κυπριακών Τραπεζών

Το αργότερο αύριο οι αποφάσεις για την απορρόφηση των Κυπριακών Τραπεζών

ΕΚΤ: Η Κύπρος θα αποφασίσει για το κούρεμα των καταθέσεων

Δραματικές διαβουλεύσεις στην Κύπρο! – Αναζητείται φόρμουλα για ηπιότερο κούρεμα μικροκαταθετών

Διαψεύδει Σόϊμπλε και πληροφορίες εξαγοράς τραπεζών ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο όλες οι Κυπριακές Τράπεζες
 
Μήνυμα Σαμαρά προς την Κύπρο: Ο Ελληνισμός αντέχει στα δύσκολα! Θα μείνουμε όρθιοι!

Η Κύπρος καταποντίζει τις αγορές της Ασίας – Πτώση 2,71% στο Τόκιο

“Απόβαση” Ρώσων στην Κύπρο! Πρόταση της Gazprom να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο

Δήλωση – βόμβα Σόιμπλε: Ήταν απόφαση του Αναστασιάδη να κουρέψει και τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων

Αναστασιάδης: “Κούρεμα” καταθέσεων με αντάλλαγμα κέρδη από το φυσικό αέριο – Όλο το διάγγελμα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε