Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρία μέλη της ΕΤΑ καταδικάστηκαν απο δικαστήριο του Παρισιού

Τρία μέλη της ΕΤΑ καταδικάστηκαν απο δικαστήριο του Παρισιού

Απο 3 έως 9 χρόνια είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης.

Ανάμεσα στα τρία μέλη της ΕΤΑ είναι και ο Χοσέβα Αρανίμπαρ Αλμανδόθ, ένας από τους φερόμενους ως ιθύνοντες της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης το 2006.

Ο Αλμανδόθ καταδικάσθηκε σε εννέα έτη, ο Εκάιτθ Αγκίρε Γόνι σε οκτώ και ο Αϊνγκέρου Καρδάνο Ρεόγιο σε κάθειρξη επτά ετών για σύσταση και συμμορία με σκοπό την τρομοκρατία, κλεπταποδοχή, διακίνηση όπλων, κατοχή εκρηκτικών, χρήση πλαστών εγγράφων και πλαστών πινακίδων αυτοκινήτου.

Στην ποινή των τριών ανδρών προστέθηκε κι η οριστική απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος.

Ολοι τους που παραδέχθηκαν ότι ανήκουν στην ΕΤΑ, είχαν συλληφθεί στις 2 Ιουλίου 2007 στη γαλλική Χώρα των Βάσκων, κοντά στο Σαν Ζαν Πιε ντε Πορτ (νοτιοδυτικά) ενώ κυκλοφορούσαν με κλεμμένο φορτηγάκι με φορτίο 165 κιλών εκρηκτικής ύλης. Στο όχημα, που έφερε πλαστές πινακίδες, ανακαλύφθηκαν και τρία πιστόλια κι ένα τουφέκι.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, η ομάδα των συλληφθέντων προετοίμαζε χτύπημα εντός του ισπανικού εδάφους. Τότε η Μαδρίτη είχε χαιρετίσει τη σύλληψή τους ως «ιδιαίτερα σημαντική» εξέλιξη.

    Ο Αλμανδόθ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή, μαζί με τον πρώην αρχηγό της ΕΤΑ Γκαρικόιτθ Ασπιάθου, γνωστό με το προσωνύμιο «Τσερόκι», στην προετοιμασία της επίθεσης στο Μπαράχας, που είχε θέσει τέλος στη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει η οργάνωση.

Διαβάστε

Η ΕΤΑ “παραδίδει” τα όπλα της

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε