Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τρομοκρατική ενέργεια το μακελειό σε σχολείο στην Τουλούζ;

Η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες μετά τις επιθέσεις στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν κατά εβραϊκού κολεγίου και γάλλων στρατιωτικών, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Αυτόπτης μάρτυρας στη σημερινή επίθεση εναντίον συγκεντρωμένων μπροστά από το εβραϊκό κολέγιο Οζάρ Χατοράχ στην Τουλούζη δήλωσε ότι “άκουσε κρότους και είδε έναν άνδρα στην αυλή να πυροβολεί εναντίον όποιου βρισκόταν κοντά του”.

“Πυροβολούσε σχεδόν εξ επαφής, από απόσταση ούτε ενός μέτρου (από τα θύματά του)”, είπε προσθέτοντας ότι ο δράστης, που φορούσε κράνος, συνέχισε να πυροβολεί από το πεζοδρόμιο.

Ο 30χρονος που σκοτώθηκε κατά την επίθεση μαζί με τα τρία παιδιά είναι ο Τζόναθαν Σάντλερ, γαλλο-ισραηλινός ραβίνος από την Ιερουσαλήμ, ο οποίος εγκαταστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για δύο χρόνια στην Τουλούζη για να διδάξει μαθήματα εβραϊκής κατήχησης, σύμφωνα με συγγενή του.

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κονγκρέσο ζήτησε από τις γαλλικές αρχές “να κάνουν τα πάντα” για να εντοπίσουν τον δράστη της σημερινής επίθεσης. “Ελπίζουμε ότι οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να εντοπίσουν τον δράστη” της επίθεσης, δηλώνει ο πρόεδρος του Κονγκρέσου Μοσέ Κάντορ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε ως “αποκρουστικό έγκλημα” την επίθεση στην Τουλούζη. “Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταδικάζω αυτό το αποκρουστικό έγκλημα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πολιτικός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ έσπευσαν στην Τουλούζη. “Ολόκληρη η Γαλλική Δημοκρατία συγκλονίσθηκε από αυτήν την τρομερή τραγωδία”, δήλωσε ο Σαρκοζί μιλώντας για μία “εθνική τραγωδία” ενώ ο Ολάντ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για αυτήν “την αντισημιτική πράξη, που πλήττει τις οικογένειες σε ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα παιδιά τους, και βυθίζει στο πένθος ολόκληρο το έθνος”.

Η υποψήφια της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν καταδίκασε επίσης με ανακοίνωσή της την επίθεση και ζήτησε από τις αρχές να κάνουν “τα πάντα για να εμποδίσουν μία νέα τραγωδία”.

Το ίδιο όπλο, διαμετρήματος 11,43 χιλιοστών, χρησιμοποιήθηκε και στις τρείς φονικές επιθέσεις στην Τουλούζη και το Μοντομπάν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

  “Είναι το ίδιο όπλο” που χρησιμοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου, για τη δολοφονία ενός στρατιωτικού στην Τουλούζη, στη συνέχεια, τέσσερις ημέρες αργότερα στη δολοφονία άλλων δύο στρατιωτικών στο Μοντομπάν, και σήμερα κατά την επίθεση σε ένα εβραϊκού κολέγιο στην Τουλούζη, που προκάλεσε τέσσερις νεκρούς, τόνισε η πηγή.

 Η γαλλική αστυνομία επιφορτίσθηκε με την έρευνα που διατάχθηκε σήμερα μετά την αποστολή ταυτόσημων στο μήνυμά τους απειλών κατά δύο εβραϊκών συναγωγών στο Παρίσι, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κάποια σύνδεση των δύο αυτών γεγονότων με τη σημερινή φονική επίθεση στην Τουλούζη.

    Δύο συναγωγές στο 13ο και 19ο διοικητικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας έλαβαν αντίστοιχα σήμερα το πρωΐ και το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλεγε: «είσθε ο λαός του Σατανά, η Κόλαση σας περιμένει», τόνισε η ίδια πηγή.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 500.000 έως 700.000 μέλη και είναι η πολυπληθέστερη στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μακελειό έξω από σχολείο στην Τουλούζ! – 4 οι νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε