Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Τυνησία: Εκτός εκλογών οι συνεργάτες του Μπεν Άλι

Tα μέλη του πρώην κόμματος που κυβερνούσε στην Τυνησία υπό το Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι δε μπορούν να είναι υποψήφιοι κατά τις εκλογές της 24ης Ιουλίου.

Η απαγόρευση ισχύει μόνο για όσους ήταν μέλη του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία 10 χρόνια, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας.

«Μετά από σκέψη η κυβέρνηση υιοθέτησε το όριο των δέκα ετών. Εκτιμούμε ότι τα 23 χρόνια που είχαν προταθεί δεν είναι κάτι λογικό. Υπάρχουν αξιωματούχοι του τότε κυβερνώντος Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος (RCD) που υπέστησαν διώξεις από το παλαιό καθεστώς» δήλωσε ο Σαΐντ Σέμπσι σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο κατάλογος υποψηφίων που θα ανακοινωθεί από τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας Φουέντ Μεμπάζαα περιλαμβάνει και ονόματα ατόμων που συνεργάστηκαν στενά με το καθεστώς του Μπεν Άλι και που τελικώς δεν θα πρέπει να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε ο Τυνήσιος πρωθυπουργός.

Άλλο μέτρο που υιοθετήθηκε από την προσωρινή τυνησιακή κυβέρνηση είναι η ισότητα ανδρών και γυναικών στον κατάλογο των υποψηφίων για τις εκλογές. Το μέτρο προβλέπει να είναι ισάριθμοι οι υποψήφιοι από τα δύο φύλα.

Πρόταση επαναστατική που καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη της Ανώτατης Επιτροπής της χώρας, η οποία με μια άλλη επαναστατική της απόφαση ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει και θα έχει και τον απόλυτο έλεγχο των εκλογών του Ιουλίου, χωρίς καμία συμμετοχή της κυβέρνησης σ’ αυτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε