Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζάμπα χώρισε: Δεν θα γίνει πρόεδρος της χώρας…

Ήταν η πρώτη κυρία της Γουατεμάλα. Χώρισε για να γίνει προέδρος αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο έχει άλλη γνώμη…

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γουατεμάλας απέρριψε την έφεση που είχε υποβάλει η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, η οποία επεδίωκε να αναιρεθεί η απόφαση δικαστηρίου που της απαγορεύει να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές.

Μόλις ένας από τους 13 δικαστές τάχθηκε υπέρ της έφεσης, είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Λουίς Αρτσίλα σε συνέντευξη Τύπου.

Η προσπάθεια της επίδοξης υποψήφιας του κεντροαριστερού κόμματος Ένωση Ελπίδας (UNE) να διεκδικήσει την προεδρία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμπόδιο, το ότι υπάρχει μια συνταγματική διάταξη που απαγορεύει σε μέλη της οικογένειας του προέδρου να αναλάβουν το ύπατο αξίωμα στη χώρα. Για να παρακάμψει το εμπόδιο, τον Μάρτιο η Τόρες ανακοίνωσε ότι πήρε διαζύγιο από τον πρόεδρο Άλβαρο Κολόμ, που δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα συνεχόμενη θητεία.

Η Τόρες βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Εάν της απαγορευθεί να λάβει μέρος στις εκλογές, αυτό θα σημάνει ότι η νίκη του στρατηγού εν αποστρατεία Ότο Πέρες, υποψηφίου του δεξιού Πατριωτικού Κόμματος, είναι σχεδόν βέβαιη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Τόρες αναμένεται πλέον να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει 12 μέλη–περιλαμβανομένου του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου–και κρίνει τις πιο περίπλοκες υποθέσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε