Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βαριά άρρωστος ο Μουμπάρακ; – Έρευνα για την περιουσία του, ξαναγέμισε η πλατεία Ταχρίρ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δημόσιο κτίριο υπήρχε ένα πορτρέτο του Χόσνι Μουμπάρακ. Μόνο που οι μέρες δόξας για τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου τελείωσαν την περασμένη Παρασκευή.

Από τότε έχει ξεκινήσει η επιχείρηση… αποκαθήλωσής του. Ό,τι τον θυμίζει, εξαφανίζεται. Τα πορτρέτα του «κατεβαίνουν» και η Αίγυπτος φαίνεται πως προσπαθεί να «σβήσει» 30 χρόνια από την ιστορία της.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του έκπτωτου προέδρου της χώρας είναι συγκεχυμένες. Επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, η ηλεκτρονική έκδοση της Αλ Αχράμ ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κρίσιμη.

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Αλ Μασρ Αλ Γιουμ, υποστηρίζει ότι ο πρώην Αιγύπτιος ηγέτης ίσως και να βρίσκεται σε κώμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει υποστεί μεγάλο ψυχολογικό σοκ μετά την παραίτησή του και ήδη δέχεται τις φροντίδες των γιατρών του. Δεν έχει ακόμη όμως αποφασιστεί το αν θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι ο έχασε δύο φορές τις αισθήσεις του και λιποθύμησε ενώ μαγνητοσκοπούσε το τελευταίο του διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα.

Και όλα αυτά ενώ και η περιουσία του μπαίνει στο στόχαστρο. Όπως ανακοινώθηκε από το Συνδικάτο των Δικηγόρων, ενδεχομένως και αύριο, να ξεκινήσει έρευνα από τις αιγυπτιακές αρχές για την περιουσία της οικογένειας Μουμπάρακ. Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για το ότι η περιουσία της οικογένειας του έκπτωτου ηγέτη υπολογίζεται από 40 μέχρι και σε 70 δισ. δολάρια.

Η Επιτροπή των Δικηγόρων που έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία επικαλείται το γεγονός ότι σύμφωνα με τα άρθρα 80 και 81 του Συντάγματος, ο εκάστοτε πρόεδρος έχει ένα συγκεκριμένο μισθό και δεν επιτρέπεται να δεχθεί οποιεσδήποτε άλλες αποδοχές, ούτε να επιδοθεί σε επιχειρήσεις ούτε να αγοράσει ή να πουλήσει ιδιοκτησίες.

Επομένως, αυτό που θα θέσουν επί τάπητος στην έρευνα είναι το πώς η οικογένεια Μουμπάρακ απέκτησε τέτοια περιουσία.

Η Ελβετία «πάγωσε» ήδη τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν επισήμως από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν κάτι αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ στο έδαφός τους, ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

H Αίγυπτος έχει ήδη ζητήσει από τη Βρετανία να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία πολλών πρώην αξιωματούχων της, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου του δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό, την ερχόμενη εβδομάδα, θα συμμετέχουν και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ταχρίρ

Μετά από πολλές μέρες η πλατεία Ταχρίρ «άδειασε» από διαδηλωτές, αλλά πολύ γρήγορα… ξαναγέμισε!

Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης, σταματώντας την κυκλοφορία μερικές μόνο ώρες αφότου η στρατιωτική αστυνομία και στρατιώτες είχαν απομακρύνει από την περιοχή τους τελευταίους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν πορεία στην πλατεία, ανεμπόδιστοι από τους στρατιώτες, λέγοντας ότι θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους με την επανάσταση. Οι αστυνομικοί διαδηλωτές και το πλήθος που τους παρακολουθούσε διέκοψαν την κυκλοφορία, η οποία είχε αρχίσει να διεξάγεται κανονικά το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά τις τελευταίες σχεδόν 20 μέρες.

Στο μεταξύ, ο στρατός κάλεσε τους πολίτες και τα συνδικάτα να σταματήσουν τις απεργίες, την ώρα που διευρύνονται τα κοινωνικά κινήματα διαμαρτυρίας.

«Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσε τους πολίτες και τα συνδικάτα επαγγελματιών και εργατών να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τον καλύτερο τρόπο» αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου, την οποία ανέγνωσε εκπρόσωπος του στρατού στην κρατική τηλεόραση.

«Ευγενικοί Αιγύπτιοι δείτε ότι αυτές οι απεργίες, σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα», προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι οι απεργίες ζημιώνουν την ασφάλεια και την οικονομία της χώρας.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης
Μετά την Αίγυπτο έρχεται η σειρά του Ιράν με τεράστιες διαδηλώσεις
Διαδηλώσεις αλά… αιγυπτιακά στην Υεμένη – Ξυλοκοπήθηκε φωτορεπόρτερ του BBC
Κάλεσμα για εξέγερση και στη Λιβύη – «Ημέρα οργής» η 17η Φεβρουαρίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε