Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Βαρκελώνη: Θα ισοπέδωναν τη Λας Ράμπλας με φιάλες βουτανίου – Το χρονικό του τρόμου [pics, vids]

Βαρκελώνη: Θα ισοπέδωναν τη Λας Ράμπλας με φιάλες βουτανίου – Το χρονικό του τρόμου [pics, vids]

Λεπτομέρειες που μόνο τρόμο μπορούν να προκαλέσουν. Τα σχέδια των τζιχαντιστών που ήθελαν να ισοπεδώσουν έναν από τους πιο τουριστικούς και εμπορικούς δρόμους στη Βαρκελώνη, τη Λας Ράμπλας, έρχονται στο φως, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή του νέου μακελειού στην καρδιά της Ευρώπης.

Μια σειρά γεγονότων που φαίνεται πως είχαν απόλυτη σχέση μεταξύ τους. Πρώτα στην πόλη Αλκανάρ, η έκρηξη που σημειώθηκε και ισοπέδωσε ένα σπίτι και σκότωσε έναν άνθρωπο, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Λίγες ώρες μετά, η επίθεση με το λευκό βαν στη λεωφόρο Λας Ράμπλας, εκεί όπου μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά. Και τέλος, το περιστατικό στην πόλη Καμπρίλς τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ένας νεκρός στην Αλκανάρ, 13 στη Βαρκελώνη, μια γυναίκα (εκτός από τους πέντε τζιχαντιστές που ήταν ζωσμένοι με ψεύτικα εκρηκτικά και σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία) ο απολογισμός. Που όλοι πιστεύουν ότι θα αυξηθεί.

Οι νεκροί από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, έχουν φτάσει τους 14 και οι τραυματίες τους 130. 17 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η κατάσταση άλλων 30 χαρακτηρίζεται σοβαρή. Τα θύματα προέρχονται από 34 χώρες.

Οι ισπανικές αρχές πιστεύουν πως πίσω από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία (στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς) βρίσκεται ένας πυρήνας 12 τζιχαντιστών που ήθελε να ισοπεδώσει τη Λας Ράμπλας, χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου. Εκτιμάται ότι το σπίτι στην Αλκανάρ ήταν “εργαστήριο” κατασκευής βομβών. Υπήρχαν εκεί άλλωστε περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου και δεν αποκλείεται εκείνοι που έμεναν εκεί να κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Το χρονικό

Οδηγός με ένα λευκό βαν έπεσε στην πλέον πολυσύχναστη τουριστική λεωφόρο της Βαρκελώνης Λας Ράμπλας, σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100 ανθρώπους, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ήταν 17:00 το απόγευμα, τοπική ώρα. Η Λας Ράμπλας ήταν γεμάτη. Ο οδηγός ενός λευκού βαν γκάζωσε και για περίπου 500 μέτρα παρέσυρε ζωές. Χάος, πανικός, θάνατος. Πτώματα παντού, τραυματισμένοι άνθρωποι. Ένα αγόρι από την Αυστραλία αγνοείται ενώ η μητέρα του τραυματίστηκε σοβαρά. Ο δράστης, ατάραχος, εξαφανίστηκε. 13 νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες. Τα θύματα κατάγονται από 34 χώρες.

https://twitter.com/dipendu_/status/898390636750979072

 

Λίγες ώρες αργότερα, περίπου τις 02.00 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) νέα παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου , ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με ψεύτικα (κατά τις αρχές) εκρηκτικά. Τραυματίστηκαν έξι πολίτες και ένας αστυνομικός. Μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της.

Οι συλλήψεις

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται για την ώρα τέσσερις άνθρωποι, ενώ έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 17χρονου Μούσα Ουκαμπίρ που δεν αποκλείεται να είναι ο οδηγός του λευκού βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους (ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι τριών ετών) στη Λας Ράμπλας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, ανάμεσά τους ένας Ισπανός και ένας Μαροκινός. Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, όπου έγινε η έκρηξη με τον έναν νεκρό και τους επτά τραυματίες. Ο Μαροκινός είναι Ντρις Ουκαμπίρ, αδερφός του 17χρονου που καταζητείται. Η ταυτότητά του χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του βαν και εκείνος ισχυρίζεται ότι του την έκλεψε ο μικρός του αδερφός.

Ο Ντρις Ουκαμπίρ

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, δεν είχαν άλλη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα.

Σύμφωνα με το δίκτυο Cadena Ser, οι καταλανικές αρχές αναζητούν ένα τρίτο όχημα, ένα βαν, και δύο ανθρώπους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη σύλληψη ενός τρίτου υπόπτου.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις