Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βαρκελώνη – Τρομοκρατική επίθεση: Λευκό βαν παρέσυρε πεζούς – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Βαρκελώνη – Τρομοκρατική επίθεση: Λευκό βαν παρέσυρε πεζούς – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

– Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη του “χτυπήματος” στη Βαρκελώνη
– Τρεις Έλληνες, μια μητέρα και τα δύο παιδιά της, ανάμεσα στους τραυματίες
– Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι ο οδηγός του βαν
– Βρήκαν το δεύτερο φορτηγάκι, με το οποίο θα διέφευγαν οι δράστες
– Τις έρευνες έχει αναλάβει το Ειδικό Δικαστήριο της Ισπανίας
– Οι αρχές έχουν ονομάσει την τρομοκρατική επίθεση “υπόθεση – κλουβί”
– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Νίκαια (14 Ιουλίου 2016), Βερολίνο (19 Δεκεμβρίου 2016), Λονδίνο (22 Μαρτίου 2017, 3 Ιουνίου 2017), Στοκχόλμη (7 Απριλίου 2017), Βαρκελώνη (17 Αυγούστου 2017)

Η πόλη της Ισπανίας προστέθηκε στην αιματοβαμμένη λίστα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν ένα κοινό: όχημα παρασύρει πλήθος στο πέρασμά του, σκορπώντας τον θάνατο.
Το απόγευμα της Πέμπτης ένα λευκό βαν εμφανίστηκε στον πολυσύχναστο δρόμο Las Ramblas, στη Βαρκελώνη, “στοχεύοντας” πεζούς που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν.
Ουρλιαχτά, κλάματα, αίμα, νεκροί και τραυματίες πεσμένοι στο έδαφος… το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε επίσημα η αστυνομία, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν, αριθμοί που -δυστυχώς- αναμένεται να αυξηθούν. Ανάμεσα στους τραυματίες, και τρεις Έλληνες: μία μητέρα με τα δύο παιδιά της. Η γυναίκα έχει τραυματιστεί σοβαρά, όπως δήλωσε ο σύζυγός της, ο οποίος είναι σοκαρισμένος.

Βαρκελώνη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για το “χτύπημα”. Ο ένας από αυτούς, είναι ο άνδρας που είχε νοικιάσει το λευκό βαν, με το οποίο έγινε η τρομοκρατική επίθεση. Πρόκειται για τον Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικο του Ριπόλ, στη Χιρόνα, και με καταγωγή από τη Μασσαλία (όπως αναφέρεται στο προφίλ του στο facebook).

Η αστυνομία είπε ότι ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Ο Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό

Ωστόσο, πηγές της καταλανικής αστυνομίας ανέφεραν πως κανένας από αυτούς δεν ήταν ο οδηγός του βαν.

Τις έρευνες έχει αναλάνει το Ειδικό Δικαστήριο της Ισπανίας και ήδη οι αρχές έχουν δώσει στην υπόθεση το… παρατσούκλι “κλουβί”.

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης

Ήταν περίπου 6 το απόγευμα, όταν ένα λευκό βαν εμφανίστηκε στον πολυσύχναστο δρόμο Las Ramblas, και παρέσυρε πεζούς. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές, ενώ μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως στη συνέχεια δύο ένοπλοι είχαν ταμπουρωθεί σε εστιατόριο της περιοχής. Πέρασαν τουλάχιστον δύο ώρες, για να το διαψεύσει η αστυνομία και ενώ είχε πια προχωρήσει σε δύο συλλήψεις υπόπτων, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως οι αρχές εντόπισαν την κοινότητα Βικ της Καταλονίας, το δεύτερο φορτηγάκι, που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους.
Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές πανηγύριζαν στα social media για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και λίγο αργότερα με σχετική ανάρτηση, ανέλαβαν την ευθύνη του “χτυπήματος”.
Αυτό, βέβαια, ήταν αναμενόμενο ότι θα το κάνουν, και αυτό διότι σε προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν προκύψει σοβαρά ερωτήματα αν όντως το
ISIS ήταν πίσω από αυτές ή απλώς είχε αναλάβει την ευθύνη για να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στους μαχητές του, να αποκτά περισσότερους οπαδούς και ταυτόχρονα να ισχυροποιεί το προφίλ μιας αιμοσταγούς οργάνωσης.

 

 

Νεκρός οδηγός

Κατά την επίσημη ενημέρωση από την καταλανική αστυνομία, έγινε γνωστό πως ένας οδηγός έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, όταν χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Αργά το βράδυ, διευκρινίστηκε πως ο οδηγός δεν είχε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Έκρηξη σε σπίτι – 2 νεκροί

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (17.08.2017) σημειώθηκε έκρηξη σε σπίτι, στην πόλη Αλκανάρ -που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης- με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Αρχικά, η έκρηξη αποδόθηκε σε διαρροή υγραερίου.
Ωστόσο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), η αστυνομία γνωστοποίησε πως συνδέει το περιστατικό με την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, στο σπίτι να έκρυβαν εκρηκτικά που προορίζονταν για το σημερινό “χτύπημα”.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις