Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βαρομετρικό χαμηλό διαλύει την ηφαιστειακή σκόνη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO).

«Από μετεωρολογικής άποψης, για το δεύτερο μισό της εβδομάδας, προς το Σαββατοκύριακο, όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πάρα πολύ θετικές», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο Χέρμπερτ Πίμπελ του WMO.

Σημείωσε δε ότι μολονότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα κατευθυνθεί προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ τις επόμενες 36 ώρες, θα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα πάνω από τον ωκεανό για να μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υπερατλαντικές πτήσεις. 

Η διάλυση του νέφους θα απομακρύνει και τους φόβους για προβλήματα υγείας. Ποσοστά νανοσωματιδίων τρεις φορές πάνω από το κανονικό καταγράφηκαν στην ατμόσφαιρα της Βιέννης το Σάββατο και την Κυριακή, την ώρα που το νέφος της τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο περνούσε πάνω από την Αυστρία.

Πλέον, η συγκέντρωση των νανοσωματιδίων έχει πλέον επανέλθει στο κανονικό. Τα νανοσωματίδια, που εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλες πόλεις με μόλυνση, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία καθώς κάποια από αυτά ενδέχεται να εισέλθουν στις κυψέλες των πνευμόνων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε