Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βαρομετρικό χαμηλό για τη δημοτικότητα Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε είναι στα καλύτερά του. Τώρα πια, το λένε και τα νούμερα της στατιστικής.

Οι εκλογές που άνοιξαν πληγές, οι πιο ογκώδεις διαδηλώσεις από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, οι κατηγορίες για… βία και νοθεία. Το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τσαλακωθεί και αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στη δημοτικότητά του. Που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς.

Αυτό αποκαλύπτει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου το κόμμα του Ρώσου πρωθυπουργού υπέστη σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κρατικής εταιρίας VTsIOM, που διενεργήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, το 51% των Ρώσων εγκρίνει το έργο του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση στις 28 και 29 Νοεμβρίου ήταν 61% και τον περασμένο Ιανουάριο 68%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει την δυσαρέσκεια και την κόπωση από Πούτιν, ο οποίος προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο. Εκτιμάται ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο φαινόταν πριν από ένα μήνα και ίσως όχι από τον πρώτο γύρο.

Η δημοσκόπηση της VTsIOM έδειξε ότι στις προεδρικές εκλογές θα τον ψηφίσει το 42%. Ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 11%.

Αποτέλεσμα της “συναισθηματικής φόρτισης” των Ρώσων μετά τις εκλογές χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η δημοτικότητά του θα ανακάμψει.

Εκτός από τον Πούτιν, μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό δημοτικότητας του Μεντβέντεφ. Έφτασε στο 51% (10-11 Δεκεμβρίου) από 60% (28-29 Νοεμβρίου) και 66% τον περασμένο Ιανουάριο.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πούτιν ενόχλησε πολλούς Ρώσους όταν αποκάλυψε το σχέδιό του να αλλάξει ρόλους με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ–τον προστατευόμενό του, τον οποίον προώθησε στο Κρεμλίνο όταν του απαγορεύτηκε να διεκδικήσει τρίτη θητεία μετά την παραμονή του στην εξουσία από το 2000 ως το 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη νίκη των Αγανακτισμένων κατά του Πούτιν

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά του Πούτιν – Δείτε φώτο και βίντεο

Έφτασε και στη Ρωσία η «Αραβική Άνοιξη;» – Νέες διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

«Μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» – Χιλιάδες ξανά στους δρόμους της Μόσχας

«Πούτιν φύγε!» – Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Ρώσου προέδρου (ΦΩΤΟ)

Βαριά ήττα για τον Πούτιν

“Χαστούκι” για τον Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές

Υποψήφιος ο Πούτιν για τις προεδρικές εκλογές του 2012

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε