Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Βαρύς ο πέλεκυς στον Νιγηριανό επίδοξο τρομοκράτη

Αεροδρόμιο ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Αεροδρόμιο ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μόνο μία από τις βασικές κατηγορίες επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στον Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, τον 23χρονο Νιγηριανό που αποπειράθηκε να ανατινάξει αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε υπερατλαντική πτήση, από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ στις 25 Δεκεμβρίου, απαγγέλθηκαν κατηγορίες αργά απόψε στις ΗΠΑ για “απόπειρα ανθρωποκτονίας” και “απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής”. 

Ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Μίσιγκαν απήγγειλε έξι κατηγορίες σε βάρος του Αμπντουλμουταλάμπ, για την απόπειρα της βομβιστικής επίθεσης, στις οποίες περιλαμβάνεται η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των 289 επιβατών και μελών του πληρώματος της πτήσης 253 Delta/Northwest τα Χριστούγεννα πάνω από το Ντιτρόιτ, καθώς και η απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής. 

Μόνο η κατηγορία της απόπειρας χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. 

Ο 23χρονος Νιγηριανός που είπε στους ανακριτές ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα στην Υεμένη του είχε δώσει τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του και ότι είχε εκπαιδευτεί στην Υεμένη, είχε κατηγορηθεί νωρίτερα για απόπειρα ανατίναξης της πτήσης 253, καθώς το αεροσκάφος θα προσγειωνόταν στο Ντιτρόιτ, προερχόμενο από το Άμστερνταμ.

Οι άλλες κατηγορίες είναι: απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ζώνη αμερικανικής δικαιοδοσίας, απόπειρα από πρόθεση καταστροφής αεροσκάφους, τοποθέτηση από πρόθεση εκρηκτικού μηχανισμού, κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού και άσκηση βίας.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διεξαχθεί σε δικαστήριο του Ντιτρόιτ την Παρασκευή. Ο Αμπντουλμουταλάμπ κρατείται μετά τη σύλληψή του σε ομοσπονδιακή φυλακή του Ντιτρόιτ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε