Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Δακρυγόνα, συγκρούσεις, κάλεσμα σε επανάσταση και… αλλαγή Συντάγματος! [pics, vids]

Βενεζουέλα: Δακρυγόνα, συγκρούσεις, κάλεσμα σε επανάσταση και… αλλαγή Συντάγματος! [pics, vids]

Οι εικόνες από τις οδομαχίες συγκλονιστικές. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στέκεται αγέρωχη μπροστά σε πάνοπλους αστυνομικούς. Οι τραυματίες μεταφέρονται όπως όπως, παντού δακρυγόνα, φωτιές και χημικά. Ο Μαρούρο θέλει να “ξαναγράψει” το Σύνταγμα και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας καλεί το λαό σε επανάσταση κατά του προέδρου.

Η Βενεζουέλα παραμένει βυθισμένη στο χάος. Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν ήταν διαφορετική από άλλες μέρες διαδηλώσεων στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Οι πολίτες ξανά στους δρόμους. Άλλοι για να διαδηλώσουν υπέρ του Μαδούρο κι άλλοι κατά του προέδρου.

Μέσα στη βία αυτή, ήρθε και το κάλεσμα του προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες (σ.σ. η αντιπολίτευση έχει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης), που ζήτησε από τους τους Βενεζουελανούς να επαναστατήσουν και να απορρίψουν το “πραξικόπημα” του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Νωρίτερα, μέσα στη νύχτα, ο τελευταίος είχε ανακοινώσει ψηφοφορία για μια νέα Βουλή με δυνατότητες αλλαγής του συντάγματος.

Και στους δρόμους, ο “πόλεμος” μαίνεται. Άνθρωποι με αυτοσχέδιες μάσκες ή ακόμη και με “γυμνά” πρόσωπα, συγκρούονται με την αστυνομία. Μια από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες αυτή μιας ηλικιωμένης γυναίκες που στέκεται ακίνητη μπροστά σε παρατεταγμένους αστυνομικούς.

Τραυματίες μεταφέρονται στα χέρια από άλλους διαδηλωτές για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική από τα χημικά και όσοι δεν ήταν προετοιμασμένοι δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα. Και όσοι δεν πήγαν στις διαδηλώσεις, είχαν βγει στα μπαλκόνια τους και χτυπούσαν κατσαρόλες για να στείλουν το δικό τους μήνυμα…

Και ενώ οι δρόμοι γίνονται για άλλη μια μέρα πεδίο μάχης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που έδωσε το παρών στη συγκέντρωση των οπαδών του για την εργατική Πρωτομαγιά, διεμήνυσε πως θέλει να “ξαναγράψει” το Σύνταγμα. Ανακοίνωσε την ψηφοφορία σε μια νέα λαϊκή συνέλευση που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το Σύνταγμα, μια εξαγγελία που οι αντίπαλοί του “βλέπουν” ως μια μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων.

“Δεν θέλω έναν εμφύλιο”, είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο κέντρο του Καράκας, ενώ αλλού στην πόλη οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευαν δακρυγόνα σε νεαρούς που έριχναν πέτρες και μολότωφ μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Ο Μαδούρο έχει ενεργοποιήσει ένα συνταγματικό άρθρο που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση όλων των δημόσιων ρόλων, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 σε μικρό διάστημα αφότου κέρδισε την εξουσία. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μαδούρο να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μιας σφοδρής ύφεσης και αναταραχών που οδήγησαν στον θάνατο 29 ανθρώπων τον Απρίλιο.

“Αντιμέτωποι με την ανακοίνωση του δικτάτορα για τη συνταγματική απάτη της συντακτικής συνέλευσης, ο κόσμος θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να μην υπακούσει σ’ αυτή τη τρέλλα”, είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Πάνω από 400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί απ’ όταν γιγαντώθηκαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, στις αρχές του μήνα.

Ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ συνδράμουν σε πραξικόπημα εναντίον του, οι εχθροί του δηλώνουν ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και μεταμορφωθεί σε τύραννο. Η αντιπολίτευση απαιτεί άμεσα βουλευτικές εκλογές, αυτονομία της βουλής, όπου έχει την πλειοψηφία, ελευθερία για πάνω από 100 ακτιβιστές που κρατούνται και ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντισταθμιστεί η τρομακτική οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.

Στο κεντρικό Καράκας, υποστηρικτές του Μαδούρο κρατούσαν ένα τεράστιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τσάβες και φώναζαν συνθήματα εναντίον των αντικαθεστωτικών, τους οποίους αποκαλούσαν “τρομοκράτες”.

Η κυβέρνηση έστειλε εκατοντάδες λεωφορεία για τους υποστηρικτές της αλλά έκλεισε υπόγειους σταθμούς στην πρωτεύουσα και ανόρθωσε οδοφράγματα, εμποδίζοντας τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.

Εκατομμύρια στη Βενεζουέλα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα γεύματά τους ή να πληρώσουν βασικά φάρμακα. “Ποιος το αντέχει αυτό; Τόση πείνα, μιζέρια, εγκλήματα. (…) Οι τιμές ανεβαίνουν πολύ περισσότερο από τους μισθούς”, είπε η υπάλληλος κοινωνικών υπηρεσιών Σόνια Λόπες, 34, σε συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης στο δυτικό Καράκας, ενώ ανέμιζε μια σημαία της Βενεζουέλας που έφερε την υπογραφή του κρατούμενου αντιπολιτευτή Αντόνιο Λεντέσμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε