Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Έτσι θα γίνει η εκλογή της συντακτικής συνέλευσης που θα τροποποιήσει το σύνταγμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την Κυριακή θα γίνουν εκλογές στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη των 545 μελών της συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα αναλάβει την τροποποίηση του συντάγματος του 1999, που συντάχθηκε υπό την προεδρία του εκλιπόντος προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες.

Εκείνη τη χρονιά, έπειτα από πρωτοβουλία του Τσάβες, συντάχθηκε νέο Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 1999. Οι επόμενες εκλογές του Ιουλίου του 2000 διεξήχθησαν βάσει του νέου Συντάγματος.

 

Ποιος θα εκλεγεί την Κυριακή

 

Τα 545 μέλη της συντακτικής συνέλευσης, τα οποία θα ξεκινήσουν να συνεδριάζουν από τις 2 Αυγούστου στο κοινοβούλιο, παίρνοντας τη θέση των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές του 2015.

 

Πώς θα εκλεγούν

 

Τα 364 μέλη θα εκπροσωπούν τις εκλογικές περιφέρειες, 173 θα εκλεγούν από διάφορες κοινωνικές ομάδες (εργάτες, συνταξιούχοι, φοιτητές, γεωργοί, επιχειρηματίες…) και 8 από τις κοινότητες των αυτοχθόνων. Σύμφωνα με τον ειδικό σε εκλογικά θέματα Εουτζένιο Μαρτίνες, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων των ψηφοφόρων της Βενεζουέλας θα μπορέσει να ψηφίσει δύο φορές — μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος μιας από τις κοινωνικές ομάδες. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το γεγονός αυτό ως σκάνδαλο. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ανήκουν σε κάποιο κόμμα.

 

Με ποια θέματα θα ασχοληθεί η συντακτική συνέλευση

 

Η ατζέντα θα τεθεί έπειτα από τη συζήτηση των μελών της συντακτικής συνέλευσης. Ωστόσο ο πρόεδρος Μαδούρο έχει προτείνει κάποια θέματα προς εξέταση. Μεταξύ αυτών το δικαίωμα και η ανάγκη της Βενεζουέλας για ειρήνη, βελτιώσεις στην οικονομία της χώρας, συνταγματική αναγνώριση των κυβερνητικών κοινωνικών προγραμμάτων.

 

Γιατί η αντιπολίτευση αρνείται να συμμετάσχει στις εκλογές

 

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο Μαδούρο προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία, να παρακάμψει το εκλεγμένο κοινοβούλιο και να αποφύγει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στο τέλος του 2018. Επιπλέον ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), καταγγέλλει ότι ο Μαδούρο ήταν υποχρεωμένος βάσει του Συντάγματος να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη μιας συντακτικής συνέλευσης.

Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές, τονίζοντας ότι ο τρόπος που επελέγησαν οι υποψήφιοι στις εκλογές ήταν κλειστός και οι εκλογές πολύ ευνοϊκές για τους φιλοκυβερνητικούς υποψήφιους.

 

Τι απαντά η κυβέρνηση

 

Ο Μαδούρο επισημαίνει ότι η εκλογή της συνακτικής συνέλευσης είναι δημοκρατική και ότι έχει την εξουσία να ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξή της χωρίς να υποβάλει το ερώτημα σε δημοψήφισμα. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να “τελειοποιηθεί” το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

 

Απαιτείται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής;

 

Δεν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές αυτές, όμως αν η αποχή είναι μεγάλη «θα πληγεί η νομιμότητα» της συντακτικής συνέλευσης, σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε