Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Βέστερβελε: “Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος”

Βέστερβελε: “Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος”
Την επισήμανση πως η βοήθεια στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, σε σημερινή, κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, με τον Αυστριακό ομόλογό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με τον οποίο είχαν νωρίτερα, συνομιλίες.
Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως θα πρέπει να ειπωθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, «συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», ότι η βοήθεια δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές.
 
Παρατηρώντας πως, τώρα, είναι αναγκαία μια σαφής γραμμή, με στόχο «περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη που αποφασίζει κανόνες, τους οποίους κατόπιν τηρεί», επισήμανε πως εκεί όπου οι κανόνες δεν τηρούνται και μάλιστα συστηματικά, θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, τις οποίες όμως ο ίδιος δεν θέλησε να προσδιορίσει.
 
Διαφορετικά, όπως είπε, θα δίνεται, κάθε φορά, ένα κακό παράδειγμα σε εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που εργάζονται σκληρά και εφαρμόζουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική τους.
 
Επισήμανε δε, πως η κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν όλες οι χώρες τηρήσουν τρία σημεία: δημοσιονομική πειθαρχία, αλληλεγγύη μεταξύ τους και ανάπτυξη, που θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
 
Ο ίδιος επέκρινε ως λάθος δρόμο τα νέα χρέη και την επιστροφή σε εθνικές πολιτικές, λέγοντας πως συγκαταλέγει στα «ιστορικά λάθη» στην Ευρώπη, τη χαλάρωση, το 2004 και 2005 από τη Γερμανία και τη Γαλλία, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που υπήρξε η βάση για το ευρώ και προέβλεπε σαφείς ρυθμίσεις και στενά περιθώρια.
 
Επισημαίνοντας πως τώρα διαμορφώνεται η εικόνα της Ευρώπης και πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν θέλουμε μια ήπειρο που ζητά να βελτιωθεί ή που παραιτείται και παραμένει στάσιμη, προειδοποίησε ότι, μακροπρόθεσμα, και οι ισχυρές χώρες θα έχουν προβλήματα εφόσον διαρκούν τα προβλήματα των αδύνατων χωρών.
 
Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών- ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Βιέννη, δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη εργασίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ- ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μόνον μια «πολιτισμική κοινότητα» αλλά και μια κοινότητα με «κοινή μοίρα» και θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να παραμείνει η Ευρώπη μια «ήπειρος με μεγάλη ιστορία, μεγάλο πολιτισμό και μεγάλο μέλλον».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Ναι στην επιμήκυνση-Όχι σε τρίτο πακέτο διάσωσης”

Σόιμπλε: η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Κατάινεν: “Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε