Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Βγήκαν και πάλι στους δρόμους οι Αιγύπτιοι

Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σε διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και αλλού.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι λαμβάνουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου σήμερα για να απαιτήσουν την ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την πιο άμεση προσαγωγή πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που κατηγορούνται για διαφθορά και δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
 
Οι περισσότερες πολιτικές οργανώσεις και τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της πιο οργανωμένης παράταξης στην Αίγυπτο, υποστήριξαν τις εκκλήσεις να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
 
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σουέζ και στην Αλεξάνδρεια, ενώ η Πλατεία Ταχρίρ είχε αρχίσει να γεμίζει ήδη πριν από τις προσευχές της Παρασκευής το μεσημέρι, γεγονός που προανήγγειλε ότι η κινητοποίηση θα είναι από τις μεγαλύτερες μετά τον εξαναγκασμό του Μουμπάρακ σε παραίτηση.
 
«Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των μαρτύρων», έγραφε ένα πανό στην Ταχρίρ, επίκεντρο των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην πτώση του Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.
 
Πάνω από 840 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 18 ημέρες των μαζικών κινητοποιήσεων ως την παραίτηση του πρώην προέδρου, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ, πραγματικά πυρά, δακρυγόνα, ρόπαλα και άλλα μέσα εναντίον των διαδηλωτών.
 
«Η επανάσταση συνεχίζεται και δε θα φθάσει στο τέλος της ώσπου οι δολοφόνοι και οι διεφθαρμένοι να δικαστούν», έγραφε ένα δεύτερο πανό.
 
Συγγενείς Αιγυπτίων που έχασαν τη ζωή τους στη λαϊκή εξέγερση και άλλοι διαδήλωσαν αυτή την εβδομάδα μετά την απελευθέρωση 10 αστυνομικών με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή εγγύησης στο πλαίσιο της δίωξής τους για τις δολοφονίες διαδηλωτών.
 
Εκατοντάδες πολίτες στο Σουέζ πέταξαν πέτρες σε κυβερνητικά κτήρια αντιδρώντας στην απόφαση αυτή.
 
«Κάτω ο στρατάρχης», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος ηγείται του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Ο Ταντάουι ήταν υπουργός Άμυνας του Μουμπάρακ επί δύο δεκαετίες.
 
«Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα. Το παλιό καθεστώς διέφθειρε τα πάντα. Θέλουμε να αλλάξουμε κυβέρνηση και εκείνους που ασκούν την εξουσία, και το στρατάρχη. Ο στρατάρχης είναι μέρος του παλιού καθεστώτος», είπε ο Ιχάμπ Μοχάμεντ Μαχμούντ, 36 ετών, ένα από τα μέλη της περιφρούρησης που έλεγχε όσους έμπαιναν στην πλατεία.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε