Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Βγήκαν στους δρόμους να… πανηγυρίσουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας! (ΦΩΤΟ)

Βγήκαν στους δρόμους να… πανηγυρίσουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας! (ΦΩΤΟ)

Η απόφαση της πολιτείας της Ουάσινγκτον να νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση προκάλεσε πανηγυρισμούς στο Σιάτλ!

Πρόκειται για… ιστορική απόφαση, αφού η Ουάσινγκτον έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί τη χρήση μαριχουάνας, για ψυχαγωγική χρήση, αλλά μόνο σε ιδιωτικούς χώρους.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, δεκάδες χρήστες συγκεντρώθηκαν κοντά στο περίφημο κτίριο Σπέις Νιντλ του Σιάτλ με μουσική ρέγκε και πυκνούς καπνούς μαριχουάνας.

Βέβαια, η συγκέντρωση ήταν… παράνομη, αφού μια βασική διάταξη του νόμου-ορόσημο, που επιτρέπει την κατοχή μικρών ποσοτήτων της ουσίας, αλλά απαγορεύει στους χρήστες να ανάβουν τσιγάρο μαριχουάνας έξω από τον ιδιωτικό τους χώρο.

Οι κάτοικοι της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ενέκριναν με δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου, ένα κείμενο που νομιμοποιεί τη χρήση χασίς και ήταν οι πρώτοι που τον είδαν να τίθεται σε εφαρμογή.

Ένας παρόμοιος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου στο Κολοράντο, το οποίο ενέκρινε επίσης με δημοψήφισμα, την ίδια ημέρα, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.

Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι πλέον νόμιμο να κατέχει κανείς μέχρι 28 γραμμάρια (μια ουγγιά) κάνναβης εφόσον είναι 21 ετών και άνω.
Ωστόσο απαγορεύεται να καπνίσει κανείς δημόσια μαριχουάνα, κάτι που τιμωρείται με πρόστιμο 50 δολαρίων.

Για την ώρα, οι αρχές της πολιτείας δεν έχουν νομοθετήσει σχετικά με την καλλιέργεια ούτε σχετικά με την πώληση της κάνναβης, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει επιπλέον μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων. Και δεν θα το κάνουν για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα. Η πώληση της ουσίας παραμένει προς το παρόν απαγορευμένη.

Όποιος εξάλλου συλληφθεί να οδηγεί με ένα επίπεδο THC –το κύριο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας– αντίστοιχο με 0,08 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, θα διώκεται.

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες επιτρέπουν ήδη την κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από σοβαρές νόσους, αλλά καμιά ως τώρα δεν είχε επεκτείνει τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για λόγους ψυχαγωγίας.

Ο νέος νόμος, όμως, αντιβαίνει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία. Έτσι ο εισαγγελέας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον υπενθύμισε πως ο ομοσπονδιακός νόμος για τα ναρκωτικά παραμένει “χωρίς αλλαγή” και πως κανένα κείμενο που ψηφίζεται από μια Πολιτεία δεν μπορεί να υπερισχύσει του νόμου που ψηφίζεται από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς λόγους

Νομιμοποίηση της μαριχουάνας θέλουν σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί

Μαριχουάνα, γάμοι ομοφυλοφίλων και αμβλώσεις στις εκλογές των ΗΠΑ

3χρονος έφαγε τα… χασισομπισκότα της γιαγιάς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε