Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Βιρτζίνια: Αναγνωρίστηκε το θύμα της επίθεσης με αυτοκίνητο από ακροδεξιό [pics, vids]

Βιρτζίνια: Αναγνωρίστηκε το θύμα της επίθεσης με αυτοκίνητο από ακροδεξιό [pics, vids]

Αναγνωρίστηκε η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην πόλη Σάρλοτσβιλ στην Βιρτζίνια, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς. Το περιστατικό συνδέεται άμεσα με τα επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα μεταξύ αντιρατσιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων, αφού ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο ίδιος ακροδεξιός και έπεσε πάνω σε ακτιβιστές.

Πρόκειται για την 31χρονη Χέδερ Χίθερ, μέλος αντιρατσιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δράστης της επίθεσης είναι ο ακροδεξιός 20χρονος Τζέιμς Φιλντς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση και πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Μετά τα όσα συνέβησαν ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε επικρίσεις για τους χειρισμούς του. Συγκεκριμένα για το ότι δεν καταδίκασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την άκρα δεξιά. Αντιθέτως έκανε λόγο για συμμετοχή “πολλών πλευρών” στα επεισόδια…

Το σοκαριστικό βίντεο από την Βιρτζίνια

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, φαίνεται ένα αυτοκίνητο να προσκρούει με βία στο πίσω μέρος του ενός άλλου αυτοκινήτου, κατόπιν να κάνει όπισθεν και να πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές

Σε άλλες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνοντται οι τραυματίες που κείτονται στο έδαφος…

…αλλά και τα σοβαρά επεισόδια που είχαν προηγηθεί.

Έρευνα για την Βιρτζίνια

Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες ο άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια γυναίκα.

Η έναρξη της έρευνας ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση του FBI στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια). Οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της υπεροχής των λευκών κάτω από το λάβαρο «alt-right». Επί χρόνια βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή, σημειώνει το Ρόιτερς.

“Πυρά” κατά του Τραμπ

Ο Τραμπ δήλωσε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα να δεχθεί “πυρά” απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Κι αυτό φυσικά επειδή δεν κατήγγειλε συγκεκριμένα την άκρα δεξιά. Τα βίαια επεισόδια ήταν ίσως η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η νεαρή κυβέρνησή του.

«Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. Τις δηλώσεις έκανε από το γήπεδό του για γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ. «Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές».

Ο Τραμπ δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που του φώναξε για να τον ρωτήσει αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών. Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής. «Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ.

«Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία. Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου

Το δημοτικό συμβούλιο του Σάρλοτσβιλ ψήφισε ομόφωνα να επιτρέψει στον αρχηγό της αστυνομίας να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη! Αυτό γνωστοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Μάικ Σίγκνερ με ανάρτησή του στο facebook, σημειώνοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα μέτρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας τόνισε πως: “Μια γυναίκα 32 ετών σκοτώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών. Ακόμη 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πτώση του οχήματος”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη του 20χρονου Τζέιμς Άλεξ Φιλντς που φέρεται να είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Η αστυνομία έκανε λόγο για συνολικά τρεις νεκρούς και 35 τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί που σκοτώθηκαν από την συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαιναν κοντά στο Σάρλοτσβιλ. Δεν έχει διευκρινισθεί αν το περιστατικό αυτό συνδέεται με τα βίαια επεισόδια.

«Τρεις θάνατοι σήμερα και πολλοί τραυματίες», δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ. Παράλληλα επέκρινε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση των ακροδεξιών, που είχε ονομαστεί «Ενώστε την Δεξιά» (Unite the Right).

“Σπίτι σας”!

Μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας που υποστήριζε τη σκλαβιά. Μεταξύ αυτών και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών.

«Έχω ένα μήνυμα σε όλους τους λευκούς ακροδεξιούς και στους Ναζί που ήρθαν στο Σάρλοτσβιλ σήμερα. Το μήνυμά μας είναι σαφές και απλό – να πάτε σπίτια σας! Δεν είστε επιθυμητοί σε αυτή την σπουδαία πολιτεία, ντροπή σας! Παριστάνετε τους πατριώτες, αλλά είστε οτιδήποτε άλλο παρά πατριώτες», τόνισε ο Μακόλιφ. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει «καμία θέση» για υποστηρικτές ακροδεξιών απόψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο κόσμος που ήρθε εδώ είχε στόχο να προκαλέσει χάος και ταραχές που είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς», δήλωσε ο Μαουρίς Τζόουνς, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις