Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βιβλική καταστροφή στη Βραζιλία – Σώθηκε βρέφος 6 μηνών, συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

432 οι νεκροί εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκαλέσαν οι βροχές των τελευταίων ημερών. Βρέφος έξι μηνών επιβίωσε επί 12 ώρες στα ερείπια κτιρίου. Οι εικόνες από τις καταστροφές σοκάρουν.

Στις ορεινές πόλεις του Νόβα Φριμπουργκο, την Τερεσόπολις και την Πετρόπολις ο απολογισμός των αρχών είναι τραγικός.

Η πόλη Νόβα Φριμπούργκο , 140 χιλιόμετρα βορείως του Ρϊο, είναι αυτή που επλήγει περισσότερο από τις βροχοπτώσεις με 201 νεκρούς, ενώ η Τερεζόπολη , 100 χιλιόμετρα από το Ρίο,. μετρά 175 θανάτους και η γειτονική της Πετρόπολι 39 θανάτους. Σε μια μικρή πόλη στην ίδια περιοχή, την Σουμιντούρο οι νεκροί έφτασαν έως τώρα τους 17, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τόνοι λάσπης και νερού, σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες, έχουν σαρώσει την ορεινή περιοχή Σεράνα, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρασέρνοντας δρόμους, σπίτια και ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες.

Περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν - ΦΩΤΟ REUTERS
Στην περιοχή της Τερσέπολις, το Κάμπο Γκραντε, παραμένει αποκομμένο και απρόσιτο, για την ώρα, από τους άνδρες των σωστικών συνεργείων. Εκφράζονται φόβοι ότι 150 άνθρωποι μπορεί να έχουν καταπλακωθεί από τις κατολισθήσεις.
Αντιμέτωποι με την άνευ προηγουμένου καταστροφή οι κάτοικοι της περιοχής - ΦΩΤΟ REUTERS
Στις πληγείσες περιοχές έχει κοπεί το ηλεκτρικό και οι επικοινωνίες, δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί με συνέχεια το έργο των σωστικών συνεργείων να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.
Οι δρόμοι έχουν αντικατασταθεί από... χειμάρρους - ΦΩΤΟ REUTERS
Περισσότεροι από 800 άνδρες των σωστικών συνεργείων δίνουν μάχη με τις καιρικές συνθήκες, ενώ το ναυτικό αποστέλλει στις περιοχές που έχουν πληγεί νοσοκομείο εκστρατείας.

Μέσα στο θάνατο και την καταστροφή, όμως, ήρθε και μια αχτίδα φωτός να δώσει ελπίδα. Ένα βρέφος έξι μηνών, ο Νικόλας, κατάφερε να επιβιώσει αν και έμεινε επί 12 ώρες καταπλακωμένο σε ερείπια κτιρίου στη Νόβα Φριμπούργκο.

Πρόκειταια για την πλέον πληγείσα πόλη. Δεκάδες σοροί έχουν στοιβαχτεί έξω από το αστυνομικό τμήμα, στο κέντρο της πόλης προκειμένου να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων και στη συνέχεια να μεταφερθούν στην εκκλησία. Τους πήγαν εκεί γιατί δεν υπάρχει πια χώρος στο νεκροτομείο.

Στα βόρεια του Ρίο, της πόλης που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ολόκληρες λοφοπλαγιές και όχθες ποταμών κατέρρευσαν καθώς μέσα σε 24 ώρες έπεσε βροχή που αντιστοιχεί σε ποσότητα ενός μήνα.

Εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις περουσίες, η κρίση θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων που ήδη προβληματίζουν την κυβέρνηση.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας και αυξάνοντας τον κίνδυνο για περαιτέρω καταστροφές.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να απομακρυνθούν μόνοι τους αφού τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Η τηλεόραση έδειξε τη διάσωση μιας γυναίκας που στεκόταν στα ερείπια του σπιτιού της, κρατώντας ένα σκύλο, ενώ τα νερά τριγύρω της διέλυαν όσους τοίχους είχαν απομείνει όρθιοι.

Κατάφερε ν’ αρπάξει ένα σχοινί που της πέταξαν από τη διπλανή στέγη οι γείτονές της που την ανέσυραν τελικά, αφού όμως αναγκάστηκε να πετάξει το σκυλάκι της στο ρεύμα. Σε μια άλλη περίπτωση, διασώστες βρήκαν ζωντανό στα ερείπια ενός σπιτιού ένα μωρό μόλις 6 μηνών.

Η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δοθούν 780 εκατομμύρια ρεάλ (460 εκατομμύρια δολάρια) για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα στείλει 210 στρατιώτες της Εθνικής Δύναμης Δημόσιας Ασφάλειας και δύο ελικόπτερα για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε