Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βομβαρδίζουν την Τρίπολη οι στρατιώτες του Καντάφι – Μια πόλη κάτω από την πόλη: από που διέφυγε ο Λίβυος ηγέτης – Τι γίνεται με τα πυρηνικά

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS)

– Σε εξέλιξη η επίθεση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι
– Βομβαρδίζουν και το Μπαμ παλ Αζιζίγια που πλέον έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών
– «Καντάφι» βρίσκεται στην περιοχή αλ Χάμπντ αλ Χάντρα» δηλώνει εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών – Μάχες στην περιοχή
– ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία ετοιμάζουν σχέδιο απόφασης για να «ξεπαγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης
– «Η Λιβύη μπορεί να κατασκευάσει «βρώμικη» πυρηνική βόμβα

Εδώ ο Καντάφι, εκεί ο Καντάφι, κάνεις δεν ξέρει που είναι ο επί 42χρονια άνθρωπος που κυβέρνησε τη Λιβύη. Η εισβολή των ανταρτών στο κρησφύγετό του, όπου βρισκόταν το αρχηγείο και το σπίτι του αποκάλυψε από θησαυρούς (κυριοκελτικά) μέχρι μια πόλη κάτω από την πόλη. Υπόγειες σήραγγες κάτω από το κρησφύγετό του, που θα μπορούσαν να δώσουν στον Καντάφι το χρόνο να φτάσει είτε στο ξενοδοχείο Ρίξος, είτε στο αεροδρόμιο, είτε στα παράλια.

«Ο Καντάφι βρίσκεται στην περιοχή αλ Χάμπντ αλ Χάντρα» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Reuters, τονίζοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες, αφού οι πιστοί στον Λίβυο ηγέτη δεν παραδίδουν τα όπλα.

Νωρίτερα, μάλιστα, βομβάρδισαν περιοχές στο κέντρο της Τρίπολης, μεταξύ των οποίων και το Μπαμπ αλ Αζιζίγια. Εκεί όπου οι εξεγερμένοι συνεχίσουν να… πανηγυρίζουν, με τις εικόνες τους να χοροπηδούν πάνω στη χρυσή γροθιά που καταστρέφει ένα αμερικανικό μαχητικό (σύμβολο των αεροπορικών βομβαρδισμών του 1984), κάνουν το γύρω του κόσμου.

«Έγιναν βομβαρδισμοί στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια, στην περιοχή Αλ Μανσούρα και άλλη μια περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Rixos. Το μεγαλύτερο μέρος του βομβαρδισμού αυτού έγινε από πυρήνες του καθεστώτος που έχουν πάρει θέσεις στην περιοχή Αμπού Σαλίμ», δήλωσε αξιωματούχος των ανταρτών

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν νωρίτερα στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι από στρατιώτες του Καντάφι.

Την ίδια ώρα, σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης έχουν ακροβολιστεί δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές, σύμφωνα με εξεγερμένους.

Όλα αυτά ενώ ο επικεφαλής των εξεγερμένων Αμπντούλ Τζαλίλ υποσχέθηκε –μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα Republicca- ότι σε διάστημα 8 μηνών θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, γιατί ο στόχος είναι η έγκριση ενός δίκαιου συντάγματος και η σύσταση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

Άγνωστο παραμένει αν θα δοθεί ρόλος και στον Μοχάμεντ αλ-Σενούσι, τον κληρονόμο του πρώην βασιλείου της Λιβύης. Εκείνος πάντως έχει ήδη δηλώσει πανέτοιμος να βγει από την 23χρονη εξορία του και να επιστρέψει «αν το θέλει ο λαός της Λιβύης».

«Ξεπαγώνουν» την περιουσία της Λιβύης

Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζουν σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το οποίο θα καταστεί δυνατή η αποδέσμευση πόρων της Λιβύης στο εξωτερικό που είχαν “παγώσει” βάσει των κυρώσεων 1970 και 1973.

Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης βρίσκεται ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά από διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, στην Τουρκία και στον ΟΗΕ. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται το ζήτημα των κυρώσεων και της αποδέσμευσης πόρων αλλά και του χρονοδιαγράμματος για την διαδικασία, που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.

«Μπορούν να φτιάξουν πυρηνική βόμβα»
Καμπανάκι κινδύνου για τα όπλα που μπορεί να έχει ακόμη στα χέρια του ο Μουαμάρ Καντάφι έκρουσε ο πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Όλι Χάινονεν.

Σε ένα κέντρο έρευνας κοντά στην Τρίπολη είναι αποθηκευμένο ουράνιο και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί μια πυρηνική “βρώμικη βόμβα”, δήλωσε.

Όταν προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Δύση, ο Μουάμαρ Καντάφι είχε συμφωνήσει το 2003 να σταματήσει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα, απόφαση που μαζί με την παράδοση του βομβιστική του Λόκερμπι τον έκανε για λίγο «το καλό παιδί» στα μάτια της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Χάινονεν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Λιβύης σταμάτησε έκτοτε, ενώ ευαίσθητα υλικά και έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για το σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και για τα υλικά για την παραγωγή συσκευών φυγοκέντρησης κατασχέθηκαν.

Στην Τατζούρα, στα προάστια της Τρίπολης συνεχίζουν να βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ραδιοϊσοτόπων, ραδιενεργών αποβλήτων και ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού μετά από τρεις δεκαετίες πυρηνικής έρευνας και παραγωγής ραδιοϊσοτόπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα …από χρυσάφι(!) στο οχυρό Καντάφι!

 

Όμηροι του Καντάφι 37 ξένοι δημοσιογράφοι! – ΦΩΤΟ

Καντάφι: “Νίκη ή θάνατος” – Νικαράγουα: “Δίνουμε άσυλο στον λίβυο ηγέτη”

Έκαψαν τη σκηνή του Καντάφι και κατέστρεψαν ό,τι τον θυμίζει – Αγνοείται ακόμη η τύχη του Λίβυου ηγέτη

Οι Καντάφι ρεζίλεψαν τη Δύση – “Ελεύθερος και ωραίος” ο Σαΐφ αλ Ισλάμ!

Το ‘ριξε στο… σκάκι ο Καντάφι – Δείτε φωτό

Περιμένουν την τελευταία λέξη του Καντάφι – Βίντεο ντοκουμέντο από την εισβολή εξεγερμένων στο παλάτι της κόρης του Λίβυου ηγέτη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Παραδόθηκαν οι φρουροί του Καντάφι – Καμία πληροφορία για την τύχη του ίδιου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε