Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Γίναμε πυρηνική δύναμη! Η νέα δοκιμή – “μήνυμα” στον Ντόναλντ Τραμπ

Βόρεια Κορέα δοκιμή πύραυλος Τραμπ

– Η παρουσιάστρια με το ροζ κιμονό ανακοίνωσε όλο… χαρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
– Η Βόρεια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα και το χειρόγραφο σημείωμα με το οποίο έδωσε την εντολή ο Κιμ Γιονγκ Ουν
– Ο νέος πύραυλος μπορεί να πλήξει όλη την αμερικανική Ήπειρο υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ
– Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Δεν ήταν απλά μια (ακόμα) πυρηνική δοκιμή. Μετά από… ησυχία δυο μηνών, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά έναν πύραυλό της. Αυτή τη φορά ήταν ο Hwasong-15, ο ισχυρότερος που έχει κατασκευάσει ποτέ, όπως υποστηρίζει. Πύραυλος που φυσικά έγινε θέμα απίστευτης προπαγάνδας από το καθεστώς του Κιμ Γιογνκ Ουν.

Το ότι η Ri Chun Hee (σ.σ. η παρουσιάστρια με το ροζ κιμονό) βγήκε να ανακοινώσει τη νέα βαλλιστική δοκιμή, δεν εξέπληξε κανέναν. Ούτε η ίδια η βαλλιστική δοκιμή, βέβαια. Η Βόρεια Κορέα ήθελε να προκαλέσει τον Τραμπ. Όχι μόνο γιατί την επανέφερε στον κατάλογο με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Αλλά και γιατί δήλωσε πως δεν θα καταφέρει ποτέ να αποκτήσει πύραυλο ανάλογου βεληνεκούς.

Ο νέος πύραυλος (Hwasong-15) κατά τη Βόρεια Κορέα μπορεί να πλήξει όλη την αμερικανική Ήπειρο. Δηλαδή, τις ΗΠΑ. Μόνο γι’ αυτές “ενδιαφέρεται” ο Βόρειοκορεάτης ηγέτης.

Το χειρόγραφο σημείωμα του Κιμ Γιογνκ Ουν

Ανάμεσα στα πλάνα που “έπαιξαν” στο video πριν την Ri Chun Hee, που έκανε τις ανακοινώσεις για τα της δοκιμής, ήταν και μια φωτογραφία. Έδειχνε ένα χαρτί και πάνω του σημειώσεις.

Δεν ήταν σημειώσεις. Ήταν η χειρόγραφη εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν να γίνει η πυραυλική δοκιμή. «Διατάσσω δοκιμαστική εκτόξευση. Προχωρήστε στις 29 Νοεμβρίου τα ξημερώματα. Πυροδοτήστε τον θαραλλέα για το κόμμα και τη Μητέρα Πατρίδα!“, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

Δείτε τη χειρόγραφη εντολή

Βόρεια Κορέα δοκιμή πύραυλος Τραμπ

Πύραυλος νέου τύπου και η Βόρεια Κορέα πυρηνική δύναμη

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενημέρωσε τους Βορειοκορεάτες και όλο τον κόσμο η Ri Chun Hee, υποστήριξε ότι μετά τη δοκιμή του Hwasong-15, η Βόρεια Κορέα είναι πλέον πυρηνική δύναμη. Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) νέου τύπου, δοκιμάστηκε επιτυχώς. Και μπορεί «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ.

Η αγαπημένη παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι Τσουν-Χι, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει τη μεγάλη επιτυχία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», είπε.

«Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο επίσημος Τύπος της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο για το πιο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει ποτέ η χώρα: «Το σύστημα τύπου ICBM Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με μια βαριά κεφαλή, ικανή να πλήξει το σύνολο της αμερικανική ηπείρου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

Βόρεια Κορέα πύραυλος

Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, ο νέος πύραυλος είναι ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα. Κατά τη δοκιμή του, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.

Δυτικός ειδικός επεσήμανε ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα. Δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Μήνυμα στον Τραμπ

Η νέα εκτόξευση πυραύλου αποτελεί πρόκληση για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος δεν… κρατάει το στόμα του κλειστό, ως γνωστόν. Και πρόσφατα είχε διαβεβαιώσει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα «καταφέρει» να αποκτήσει τέτοια ικανότητα.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Τραμπ ήταν να πει πως «θα το τακτοποιήσουμε». Μετά, έκανε κι ένα… tweet. Για να μην ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Το να τουιτάρει ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από κάθε πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι τόσο must όσο η κυρία με το ροζ κιμονό…

«Μετά τη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, είναι ακόμη πιο σημαντικό από ποτέ να χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση και το στρατό μας. Οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να κρατούν τα κονδύλια για το στρατό, «όμηρο» για αμνηστία και παράνομη μετανάστευση. Έτρεξα να σταματήσω την παράνομη μετανάστευση και κέρδισα. Δεν μπορούν πια να απειλούν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «οι διπλωματικές επιλογές» παραμένουν «προς το παρόν στο τραπέζι». Πιο… απαισιόδοξος ήταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις. Η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο», είπε.

Βόρεια Κορέα πύραυλος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα της Βόρειας Κορέας σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, τάσσεται υπέρ της επιβολής «διπλού μορατόριουμ»: της αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας με την παράλληλη αναστολή του στρατιωτικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ δεν φαίνεται να συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα αποτύχουν.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις