Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Το τσιγάρο και οι πανηγυρισμοί του Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την εκτόξευση πυραύλου

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν

Για τους απανταχού καπνιστές το τσιγάρο είναι απόλαυση. Μετά το φαγητό, μετά το σεξ… Μετά από μια βαλλιστική δοκιμή, αν μιλάμε για τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα “πανηγυρίζει” γιατί πλέον θεωρεί πως είναι πυρηνική δύναμη.

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε και οι ΗΠΑ απειλούσαν ξανά τη Βόρεια Κορέα πως θα την καταστρέψουν, η Πιονγκγιάγνκ έδινε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και video από την εκτόξευση του Hwasong-15. Του διηπειρωτικού πυραύλου που υποστηρίζει ότι είναι ο πιο ισχυρός που κατασκεύασε ποτέ. Και ο οποίος μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ. “Πρωταγωνιστής” των πανηγυρισμών, φυσικά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν!

Ο οποίος έγινε για άλλη μια φορά κομμάτι ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τι κι αν στο Μιζούρι ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε για να μιλήσει για το φορολογικό νομοσχέδιο; Είχε μια κουβέντα και για τον “αγαπημένο” του Κιμ. Και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη με μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Τον χαρακτήρισε ξανά «μικρό άνθρωπο –πύραυλο». Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Είναι ένα αρρωστημένο κουτάβι», είπε.

Αλλά ο Κιμ ήταν χαρούμενος και ακόμα δεν έχει απαντήσει…

Οι εικόνες της… χαράς

Το πρώτο video που δόθηκε στην δημοσιότητα ήταν φυσικά εκείνο με την… κυρία με το ροζ κιμονό. Η Ri Chun Hee, αγαπημένη παρουσιάστρια του Κιμ, ανακοίνωσε με χαρά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

https://youtu.be/gG4n9cpjCvM

Ακολούθησαν εικόνες από τους πανηγυρισμούς στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ, με τους Βορειοκορεάτες να χοροπηδούν από τη χαρά τους για τη σπουδαία επιτυχία του καθεστώτος.

https://youtu.be/191QOvLQsK4

Και ύστερα ήρθε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το τσιγάρο του

Φυσικά, από τις προπαγανδιστικές εικόνες δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εικόνες του “Μεγάλου Ηγέτη”. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν (κι αυτή η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε) είχε με χειρόγραφη εντολή δώσει τη διαταγή να… πατηθεί το κουμπί. «Για το Κόμμα και τη Μητέρα Πατρίδα» έγραφε.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν επιτρεπόταν να λείπει από το σημείο της δοκιμής. Επιθεώρησε τον πύραυλο (σ.σ. οι φωτογραφίες του δίπλα στον Hwasong-15 τον κάνουν να μοιάζει νάνο και αυτό μάλλον είναι “όπλο” στα χέρια του Τραμπ…), τον είδε να εκτοξεύεται και με γέλια και χαρές κατέληξε να βγάλει φωτογραφία με τους στρατιωτικούς που ήταν υπεύθυνοι για τη νέα βαλλιστική δοκιμή.

https://youtu.be/lKlFbybdEPg

Στις περισσότερες από τις φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν, κρατά ένα τσιγάρο στα χέρια του. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι μανιώδης καπνιστής. Σε μια… τόσο μεγάλη χαρά, η “αγάπη” του δεν θα μπορούσε να λείπει από τα χέρια του!

Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ πανηγυρίζει μια εκτόξευση με το τσιγάρο στα χέρια. Ανάλογες εικόνες είχαν καταγραφή και μετά από δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση πριν από σχεδόν δυο χρόνια…

Δείτε το video

ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα: Θα σας καταστρέψουμε

Και ενώ η Βόρεια Κορέα πανηγύριζε, στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε για άλλη μια φορά μετά από δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ απείλησαν τη Βόρεια Κορέα πως θα την καταστρέψουν. Για άλλη μια φορά τα μέλη του ΟΗΕ “σφάχτηκαν” και αλληλοκατηγορήθηκαν. Και έζησαν αυτοί καλά…

Δεν θέλουμε πόλεμο, είπε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ. Αλλά αν γίνει πόλεμος, θα την καταστρέψουμε, είπε επίσης.

«Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (…) Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς», τόνισε η Χάλεϊ.

Η Αμερικανίδα πρέσβης απαίτησε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως τις εμπορικές ανταλλαγές, και να απελάσουν όλους τους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους που βρίσκονται στο έδαφός τους. Πρότεινε επίσης να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

«Μην τους δίνετε πετρέλαιο!»

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει να προμηθεύει την Πιονγκγιάνγκ με πετρέλαιο. Το είπε ο Τραμπ στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία προχώρησε στην έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—του ισχυρότερου μέχρι σήμερα—τον Σεπτέμβριο, έχει κάνει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων επί των ημερών του Κιμ, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.

Η Πιονγκγιάνγκ λέει πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι απαραίτητα για την άμυνά της καθώς όπως διατείνεται οι ΗΠΑ έχουν σχέδια εισβολής στη Βόρεια Κορέα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που διατηρεί 28.500 στρατιώτες στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μια δύναμη που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-53), διαψεύδει πως έχει τέτοια πρόθεση.

Ρωσία: Σταματήστε επιτέλους!

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Και ταυτόχρονα, κάλεσε τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Ο πύραυλος Hwasong-15

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο νέος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο περίπου 4.475 χλμ. και διήνυσε 950 χλμ. σε 53 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πέταξε πολύ πιο ψηλά και έφθασε πολύ πιο μακριά από οποιονδήποτε προηγούμενο.

Ο πύραυλος Hwasong-15, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον πλανήτη Άρη, είναι μια πιο προηγμένη εκδοχή ενός ICBM που δοκιμάστηκε δύο φορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σημειώθηκε τρεις μήνες πριν η Νότια Κορέα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες—σε εγκαταστάσεις που απέχουν μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σιδηρόφρακτα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, rodong.rep.kp

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις