Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία και επεισόδια σε διαδήλωση για τη διαφθορά

Μεγάλο φαβορί είναι οι Σοσιαλδημοκράτες. Δείτε βίντεο απο τα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής.

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Σλοβακία και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διατηρεί ευρύ προβάδισμα το οποίο θα του επέτρεπε να επικρατήσει του απερχόμενου κεντροδεξιού συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (Smer-SD) του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο συγκεντρώνουν το 39,7% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που τους δίνει 75 βουλευτές στο 150μελές κοινοβούλιο, ενώ υπολείπεται μια έδρα που θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται συνεπώς να προηγούνται έναντι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (KDH), μέλους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο λαμβάνει ποσοστό 10,4% των προθέσεων ψήφου, δηλαδή 20 έδρες.

Το δεξιό κόμμα SKDU-DS, επικεφαλής του τετρακομματικού αυτού συνασπισμού φέρεται να λαμβάνει μόλις 5,1% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 2010 είχε λάβει ποσοστό 15%.

Οι πρώτες προβολές αποτελεσμάτων από δημοσκόπηση εξόδου από τα εκλογικά τμήματα θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες και τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στο μεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της παραμονής των εκλογών. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να καλέσουν τους συμπολίτες τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές εξαιτίας πρόσφατου σκανδάλου διαφθοράς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιοποιήθηκαν στο Ιnterner καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, από τις οποίες προκύπτει ότι πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί της Σλοβακίας δωροδοκούνταν με πολλά εκατομμύρια για τη βοήθειά τους στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε