Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλγαρία: Προβάδισμα στον κυβερνητικό υποψήφιο δίνουν τα exit polls

Προβάδισμα δέκα ως δεκαπέντε μονάδων για τον υποψήφιο του κυβερνώντας κόμματος ΓΕΡΜΠ Ρόσεν Πλέβνελιεφ έναντι του αντιπάλου του της αριστερής αντιπολίτευσης Ιβάιλο Κάλφιν, δείχνουν τα έξιτ πόλς για την εκλογή νέου Προέδρου στη χώρα.

Ωστόσο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο νικητής, πιθανότατα, θα αναδειχθεί σε δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, καθώς, σύμφωνα με Βούλγαρους αναλυτές, οι οποίοι σχολίασαν τις προγνώσεις στα στούντιο των βασικών τηλεοπτικών καναλιών της χώρας, ίσως για πρώτη φορά στις εκλογικές αναμετρήσεις στα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των στοιχείων της παράλληλης καταμέτρησης και των οριστικών επίσημων αποτελεσμάτων.

Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τόσο των ειδικευμένων εταιριών όσο και διάφορων πολιτικών παραγόντων στα ΜΜΕ, σήμερα για πρώτη φορά ποσοστά της τάξης των 35% των εκλογέων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πως ψήφισαν στις προεδρικές και στις δημοτικές εκλογές.

Προβλήματα, ωστόσο, και σημαντική καθυστέρηση στην ψηφοφορία παρατηρήθηκαν εξαιτίας της πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο παράλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς οι εκλογείς καλούνταν να κάνουν την επιλογή τους σε τρία χωριστά ψηφοδέλτια, “σταυρώνοντας” τον υποψήφιο της πολιτικής προτίμησης τους.

Συνέπεια τούτου ήταν ως τις 6 η ώρα να έχει ψηφίσει μόλις το 50% των περίπου επτά εκατομμυρίων εκλογέων και παρόλο που η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή παρέτεινε την ψηφοφορία μέχρι τις 8 το βράδυ και πάλι δεν πρόλαβαν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους εκλογείς σε αρκετά σημεία της Βουλγαρίας, όπως μετέδωσαν ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Όλα αυτά έγιναν αφορμή ο πρόεδρος του αντιπολιτευτικού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ να καταγγείλει την κυβέρνηση για τις “πλέον ανέντιμες εκλογές στη Βουλγαρία κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια”, όπως είπε. Επίσης κατηγόρησε τους κυβερνώντες για αυταρχισμό και εκφοβισμό των ψηφοφόρων, με άνευ προηγουμένου πίεση, όπως είπε ο κ. Στανίσεφ στις εμφανίσεις του σε διάφορα κανάλια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ψήφισε αργά το βράδυ μετά την επιστροφή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ερμήνευσε το προβάδισμα του υποψηφίου προέδρου του κόμματος ΓΕΡΜΠ, την ενδεχόμενη νίκη ακόμα στον πρώτο γύρο της δημάρχου της Σόφιας Ιορντάνκα Φαντάκοβα (έστω και με οριακό ποσοστό της τάξης των 51%, κατά τα προγνωστικά), όπως και τη συμμετοχή των υποψηφίων δημάρχων του κυβερνώντος κόμματος στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, ως πειστική πολιτική νίκη της κυβερνητικής παράταξης, στην πολιτική της οποίας οι εκλογείς έδωσαν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, όπως τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στις πρώτες δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε