Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Βράζει η Κίτρινη Θάλασσα – Απειλές Β. Κορέας ενώ φτάνουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ μετά το αιματηρό επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο νοτιοκορεάτες πολίτες και δύο πεζοναύτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας “κανείς δε μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες” της κοινής άσκησης των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα. “Αν οι ΗΠΑ φέρουν τελικά τα αεροπλανοφόρα τους στην Κίτρινη Θάλασσα, κανένας δε μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες” ανέφερε η Πιονγκγιάνγκ.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα σημείωσε ότι αν πράγματι υπήρξαν θάνατοι αμάχων εξαιτίας της επίθεσής της στο νοτιοκορεάτικο νησί είναι “πολύ λυπηρό”. “Αν αυτό είναι αλήθεια, είναι πολύ λυπηρό. Αλλά ο εχθρός πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για το περιστατικό καθώς προέβη στην απάνθρωπη πράξη του να δημιουργήσει μία ανθρώπινη ασπίδα, αναπτύσσοντας αμάχους γύρω από θέσεις του πυροβολικού και εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων” ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ καλούν την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Β. Κορέα για να ωθήσει την Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Δεν είναι σαφές γιατί το Πεκίνο δεν το έχει κάνει ήδη, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ιλ “δεν είναι ένας τύπος που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Και γι’αυτό η αρχηγική ικανότητα σε αυτό το κομμάτι της Κίνας είναι τόσο σημαντική, επειδή, αν κάποια χώρα έχει επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή είναι η Κίνα”, σημείωσε ο ναύαρχος Μιούλεν σε συνέντευξή του στην εκπομπή GPS του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακάρια στο CNN, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Σεούλ και συνομίλησαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας προκειμένου να βρουν τρόπους για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο, μαζί με τον Γου Νταγουέι, ένα απεσταλμένο στην Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά ζητήματα, συζήτησαν για την κατάσταση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Κιμ Σουνγκ- γουάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε