Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βραζιλία: Προηγείται η Ντίλμα Ρούσεφ

Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, κερδίζει το 42% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με καταμετρημένο το 10,8% των ψήφων.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE), ο βασικός αντίπαλός της Ζοζέ Σέρα κατέχει το 37,4% των ψήφων.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ολοκληρώθηκε στην χώρα στις 18.00 τοπική ώρα. Σχεδόν 136 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του φαβορί Ντίλμα Ρούσεφ, του σοσιαλδημοκράτη Ζοζέ Σέρα και της οικολόγου Μαρίνα Σίλβα.

Το βασικότερο ερώτημα των εκλογών ήταν εάν η Ντίλμα, όπως την αποκαλούν οι Βραζιλιάνοι, θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο για να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της 8ης οικονομίας του κόσμου, μιας χώρας που αριθμεί 193 εκατομμύρια κατοίκους.

Η “Σιδηρά Κυρία”, όπως την είχαν χαρακτηρίσει, όταν ήταν επικεφαλής υπουργός της κυβέρνησης, είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί τρία χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία (1965-1984). Ωστόσο, μέχρι και πριν από έξι μήνες, όταν επελέγη από τον Λούλα ως διάδοχός του, ήταν σχεδόν άγνωστη στους Βραζιλιάνους.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% σήμερα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Νωρίς το πρωί ο πρόεδρος Λούλα ψήφισε στο Σάο Μπερνάρντο ντου Κάμπο, στα προάστια του Σάο Πάολο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρίζα Λετίσια. Στους δημοσιογράφους είπε χαριτολογώντας πόσο τον λυπεί που δεν συμμετέχει στην κούρσα για την προεδρία για πρώτη φορά από το 1989, οπότε οργανώθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Λούλα να διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία μολονότι η δημοτικότητά του αγγίζει το 85%.

Εκτός από τον πρόεδρό τους οι Βραζιλιάνοι κλήθηκαν επίσης να εκλέξουν τους κυβερνήτες και τους βουλευτές των 27 ομόσπονδων Πολιτειών και να ανανεώσουν το Κοινοβούλιο και τα δύο τρίτα της Γερουσίας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε