Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βρετανία: Κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τη δέσμευση του Κάμερον για δημοψήφισμα

Βρετανία: Κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά τη δέσμευση του Κάμερον για δημοψήφισμα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση επανεκλογής του.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του φιλο-ευρωπαϊστή αντιπροέδρου, Νικ Κλεγκ, ο οποίος τόνισε ότι η δέσμευση του Κάμερον να αναθεωρήσει τον ρόλο της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ και να ζητήσει την στήριξη των ψηφοφόρων πριν από το τέλος του 2017, θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

“Χρόνια και χρόνια αβεβαιότητας εξαιτίας μίας παρατεταμένης, ερμηνευμένης στρεβλά επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης μας στην Ευρώπη δεν είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, καθώς πλήττεται η ανάπτυξη και η απασχόληση”, δήλωσε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC ύστερα από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Κάμερον στο Λονδίνο για την ΕΕ.

“Η απόλυτη προτεραιότητα του βρετανικού λαού είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη, είναι ισχυρή οικονομία”, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Κλεγκ, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του Συντηρητικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει ήδη ασκήσει κριτική κατά του στόχου του Κάμερον να ανακτήσει εξουσίες που είχαν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, περιγράφοντάς το ως μία “ψευδή υπόσχεση τυλιγμένη με την βρετανική σημαία”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, επεσήμανε ότι ο Κάμερον παίρνει τεράστιο ρίσκο. «Υποβάλλει τη Βρετανία σε χρόνια αβεβαιότητας και παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο με την οικονομία μας. Έχει τρομοκρατηθεί από το UKIP (το ευρωσκεπτιστικό κόμμα)», είπε.
 
Επίσης κατήγγειλε ότι ο Κάμερον θέτει το κομματικό πολιτικό συμφέρον πάνω από το εθνικό και υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Δεν επιθυμούμε ένα δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουμε ή θα φύγουμε (από την ΕΕ)», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τον Κάμερον να δηλώσει αν θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στην περίπτωση που αποτύχει να διαπραγματευτεί μια νέα σχέση με αυτή.

Στο μεταξύ ο σκοτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, που μάχεται για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από τη Βρετανία, επέκρινε τη «συγκεχυμένη ομιλία» του Κάμερον. «Από τη μία πλευρά προσπάθησε να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές της παράταξής του και από την άλλη προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας ευρωπαίος μεταρρυθμιστής. Προσπαθεί να ιππεύσει δύο άλογα ταυτόχρονα και αναπόφευκτα σύντομα θα πέσει», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε