Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βρετανική υπόσχεση για τον πόλεμο στο Ιράκ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επιστολές του Τόνι Μπλέρ στον Τζόρτζ Μπους δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είχε σχεδιαστεί πρόωρα.

Σε προσωπικές επιστολές που είχαν ανταλλάξει το 2002 ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους και ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, ο δεύτερος είχε δεσμευθεί ότι θα βοηθήσει στρατιωτικά μία επέμβαση στο Ιράκ.  

Ο γραμματέας Τύπου και σύμβουλος του Τόνι Μπλέρ, Άλαστερ Κάμπελ που κατέθεσε την Τρίτη στην επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε γράψει αρκετές επιστολές στον πρόεδρο των ΗΠΑ το 2002, έναν χρόνο πριν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

“Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να το διευθετήσουμε μέσω της διπλωματικής οδού, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός αλλά αν πιεστούμε και η διπλωματική οδός αποτύχει η Βρετανία θα το δει ως υπευθυνότητα της και καθήκον της να συμμετάσχει στη στρατιωτική δράση” είπε ο Κάμπελ, αναφορικά με τον τρόπο που ο Μπλέρ προσέγγισε το θέμα.

Να σημειωθεί ότι ο Κάμπελ έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με υπερβολή των στοιχείων για το οπλοστάσιο του Ιράκ, αφού όπως αποδείχτηκε μετά τον πόλεμο δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε