Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Βρέθηκε ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια!

REUTERS
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια πάνω από τα επίπεδα που ορίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία εντόπισε για πρώτη φορά ρύζι μολυσμένο με ραδιενέργεια σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τον προκαταρκτικό έλεγχο των καλλιεργειών πριν από τη συγκομιδή, το οποίο απαιτεί τη διενέργεια ενδελεχών ελέγχων του ρυζιού που θα παραχθεί στην περιοχή, ανακοίνωσε αργά χθες το ιαπωνικό υπουργείο Γεωργίας.
 
Το υπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου ανέρχονταν σε 500 μπεκερέλ ανά κιλό σε δείγμα ρυζιού που ελήφθη πριν από τη συγκομιδή στην πόλη Νιχονματσού, στη νομαρχία της Φουκουσίμα, 56 χιλιόμετρα ανατολικά του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο τα τελευταία 25 χρόνια.
 
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η νομαρχία της Φουκουσίμα θα αυξήσει τα σημεία επιθεώρησης σχεδόν στο δεκαπλάσιο σε περίπου 300 περιοχές.
 
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ραδιενεργό καίσιο που ξεπερνάει τα 200 μπεκερέλ ανά κιλό σε δείγμα ρυζιού στην Ιαπωνία, επίπεδο που απαιτεί περαιτέρω ενδελεχή έλεγχο της σοδειάς του ρυζιού στην περιοχή.
 
Η ιαπωνική κυβέρνηση υιοθέτησε τον Αύγουστο οδηγίες ελέγχου με προκαταρκτικά τεστ, τα οποία ακολουθούνται από άλλους ελέγχους προτού εγκριθεί η αποστολή οποιουδήποτε εμπορεύματος.
 
Βάσει των οδηγιών αυτών, αν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι δείξουν ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου στο ρύζι φτάνουν τα 200 μπεκερέλ ή τα ξεπερνούν, η σοδειά θα εξετάζεται πιο αυστηρά προτού δοθεί οποιαδήποτε έγκριση για την αποστολή του εμπορεύματος. Επίσης αν το επίπεδο του καισίου στο ρύζι ξεπερνάει το όριο των 500 μπεκερέλ ανά κιλό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, η αποστολή φορτίων ρυζιού της τοπικής παραγωγής θα σταματάει.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε